Ако имате кемпер или каравана, въпросът с избора на инвертор пълна синусоида или модифицирана синусоида е особено актуален. Наличието на инвертор с чиста синусоида е много полезно, тъй като с него можете да пускате електрониката си докато сте сред природата без никакви притеснения. Модифицираните синусоидални инвертори могат да бъдат намерени на страхотна цена, но винаги има потенциал за нестартиране или повреда на вашите електронни устройства - което налага да научите колкото е възможно повече, преди да направите своя избор.

Има само три вида електроника, за които трябва да се притеснявате, когато използвате модифициран инвертор:

 

  1. Уреди, които използват двигатели с променлив ток,
  2. Определени класове деликатно медицинско оборудване,
  3. Както и някоя по капризна електроника.

 

Ако вашият електроуред не попада в нито една от тези три категории, тогава е много малко вероятно модифицираният синусоидален инвертор да причини вреда. Докато чистият синусоидален инвертор е безопасен за използване при по-широк спектър от устройства, по-високата цена, свързана с чистите синусоидни инвертори, не винаги е оправдана инвестиция.

 

 

Как работят инверторите с пълна синусоида

И чистите, и модифицираните синусоидни инвертори взимат 12V/24/48 DC от батерията и го преобразуват в променливотоков източник на електроенергия. AC означава променлив ток, който се дължи на факта, че променливотоковата мощност периодично променя посоката си. Това може да се визуализира като синусоида, която леко се издига и пада и сменя полярността мигновено, след като достигне нула волта.

В чисти синусоидни инвертори променливата мощност, произведена от инвертора, съвпада с действителната синусоида. При модифицирани синусоидни инвертори полярността рязко преминава от положителна в отрицателна. Най-простите инвертори произвеждат квадратна вълна, където полярността се променя постоянно, докато други модифицирани синусоидни инвертори създават серия от стъпки, които се доближават до  действителната синусоида.

 

Тъй като производството на модифицирана синусоида е много по-опростен процес от създаването на чиста синусоида, модифицираните синусоидни инвертори обикновено са много по-евтини. Компромисът е, че някои електроники просто не работят правилно или дори могат да бъдат повредени, ако не са захранвани от чиста синусоида.

 

Устройства, които могат да бъдат повредени от модифициран синусоидален инвертор

Въпреки че вероятно е добре да използвате евтин инвертор с модифицирана синусоида в кемпера си, има няколко различни неща, които не искате да пускате на модифицирана синусоида. Всеки уред, който използва двигател с променлив ток, няма да работи в пълен капацитет при модифицирана синусоида. Уреди като хладилници, микровълнови фурни и компресори, които използват двигатели с променлив ток, няма да работят толкова ефективно на модифицирана синусоида, колкото на чиста синусоида, което може да доведе и до тяхното трайно увреждане.

В някои случаи работата на двигател с променлив ток на модифицирана синусоида може да доведе до натрупване на излишна топлина, която може да повреди оборудването. 

Другото основно нещо, за което трябва да се притеснявате при модифицирани синусоидни инвертори, е деликатното медицинско оборудване. Например, ако използвате CPAP апарат, който помага за лечение на сънна апнея, ще ви е необходим  инвертор с пълна синусоида. Някои производители на CPAP предупреждават, че можете да повредите устройството си с модифициран инвертор, а други уточняват, че CPAP ще работи, но овлажнителят може да се повреди.

Някои устройства страдат от нежелани смущения от модифицирания синусоидален инвертор. Можете да захранвате радио с модифициран инвертор, но той може да приеме смущения от модифицираната синусоида, което може да затрудни слушането.


Други устройства, които може да не работят

Някои други електронни устройства, които не могат да работят или не работят правилно без чиста синусоида, включват:

 

  • Устройства, които използват тиристори, като лазерни принтери и фотокопирни машини
  • Устройства, които използват силиконови изправители
  • Осветление, което използва електронни баласти, като много флуоресцентни светлини

 

Устройства, които обикновено работят добре

Ако устройството, което искате да захранвате, използва токоизправител, за да промени AC в DC ток, е много малко вероятно да имате някакви проблеми. Това означава, че вашият лаптоп вероятно ще работи, въпреки че някои производители твърдят, че ако не използвате чист синусоидален инвертор ще съкратите експлоатационния живот на лаптопа.

Ако устройството, което искате да включите, работи на постоянен ток, като лаптоп, всъщност е по-добре да търсите начин да прескочите прехода от DC към AC и обратно към DC. 

Повечето устройства ще работят отлично без използването на инвертор чиста синусоида, но е добре да помислите за проблема, преди да направите тази покупка. Първо, важно е да разберем защо разликите между инвертори пълна синусоида и модифицирани инвертори могат да създадат проблеми.

Двата основни фактора са ефективността и нежеланата намеса от допълнителните хармоници, присъстващи в модифицираната синусоида. Това означава, че чистият синусоиден инвертор е добър в две неща: ефективно захранване на устройства, които използват вход с променлив ток, без първо да го коригират, и захранване на устройства като радиостанции, които могат да страдат от смущения.

Някои полезни въпроси, които трябва да си зададете, за да определите дали имате нужда от инвертор с пълна синусоида, могат да бъдат:

  • Използва ли моето устройство или уред някакъв мотор?
  • Устройството ми с деликатно електронно оборудване ли е?
  • Може ли моето устройство да се захранва от DC адаптер?

Ако сте отговорили с „да“ на някой от първите два въпроса, на вас ви е необходим инвертор с пълна синусоида

 

Кога е необходим инвертор с пълна синусоида?

Докато инвертор с модифицирана синусоида ще свърши работата при почти всяко обстоятелство, има някои случаи, когато това може да причини повреда или просто да не е много ефективно. Основната категория устройства, които работят по-ефективно с чист синусоиден инвертор, е електрониката, която използва двигатели с променлив ток, като хладилници, компресори и микровълнови фурни. Те все още ще работят в повечето случаи, но може да не работят толкова ефективно, което може да доведе до излишно натрупване на топлина и потенциал за свързани щети.


За да изберете правилния инвертор, най-добре се консултирайте с нас, а предлаганите от нас инвертори може да разгледате като посетите следният линк.