Учени публикуваха подробна идея за захранване на 139 държави със 100 процента възобновяема енергия /соларни панели/ до 2050 г.
Енергийните експерти от университета в Станфорд съобщиха, че използването на вятърна, слънчева, геотермална и водна (хидроенергийна, приливна и вълнова) енергия за електрифициране на всички икономически сектори, които се нуждаят от енергия за работа, включително самата електрическа мрежа, транспорта, отоплението и охлаждането, промишлеността и земеделие, горско стопанство и риболовна промишленост, освен че би намалило значително потреблението на енергия, ще доведе и до намаляване на смъртните случаи от замърсяването на въздуха, до създаване на милиони работни места, до стабилизиране цените на електроенергията и до спестяване на трилиони долари за разходи за здравеопазване.

 

 

„Имаме индивидуални планове за всяка от 139-те страни и те представляват повече от 99 процента от всички емисии в световен мащаб“, каза за Марк Джейкъбсън, директор на програмата „Атмосфера и енергия“ на Станфордския университет.
Проучването разглежда световните енергийни нужди, като се започне от 2012 г. с прогнози до 2050 г. През 2012 г. светът е използвал 12.105 терават (TW) енергия, което е равно на 12.105 трилиона вата. До 2050 г. светът ще се нуждае от 20.604 TW, ако нищо не се промени и всяка страна продължава със същия подход, който използва в момента, за да задоволи търсенето на енергия.
Но ако същите тези бизнес сектори се обърнат към възобновяеми енергийни източници, за да захранят всичките си нужди за мощност, светът ще има нужда от едва 11.804 TW, за да отговори на глобалните енергийни нужди, според проучването. Това е така, защото електричеството е по-ефективно от изгарянето, според изследователите.

Във видео, обясняващо основните моменти на изследването, Джейкъбсън дава пример: В електрическа кола, според него, 80 до 82 процента от използваната електроенергия отива за придвижване на автомобила, а останалото се губи като топлина. В бензиновия автомобил от друга страна, само 17 до 20 процента от енергията от горивото отива за придвижване на автомобила, а останалото се губи като топлина, каза той.

Енергията също е необходима за добив, преработка и транспортиране на изкопаеми горива. Преминаването към 100-процентова възобновяема енергия би премахнало тези енергоемки и разрушаващи околната среда процеси, посочват авторите на доклада.

 

Пътна карта за бъдещето

В своето проучване Джейкъбсън и неговите колеги показват как вятърната, водната, геотермалната и слънчевата енергия могат да задоволят световното търсене на 11,804 TW енергия, като същевременно избягват прогнозираното глобално повишаване на температурата с 2,7 градуса по Фаренхайт (1,5 градуса по Целзий) до 2050 г. Изследователите очертават как това ще спаси живота на 4 милиона до 7 милиона души, които в противен случай биха могли да умрат от болести, причинени от замърсяване на въздуха, да спести на страните над 20 трилиона долара като цяло за разходите за здраве и климат и да доведе до нетно увеличение на повече от 24 милиона дългосрочни работни места.

Проучването се основава на предишна работа на Джейкъбсън, който започна кариерата си като изследовател, опитвайки се да разбере как замърсяването на въздуха влияе на климата. Той казва, че в първите години на своята работа той се съсредоточава върху единствено върху проблемите, но около 1999 г. започва да търси решения.

През 2009 г. Джейкъбсън и Марк Делучи, изследовател в Института по транспортни изследвания в Калифорнийския университет в Бъркли, публикуват проучване в Scientific American, което очертава план за захранване на света със 100 процента възобновяема енергия.

През следващите години Якобсън и Делучи са работили върху последващи проучвания, които са изследвали тези проблеми на държавно ниво и сега изследователите са разширили тези изследвания до 139 страни. Подробни данни за енергията за останалите 59 държави в света не съществуват и по този начин не могат да бъдат включени в изследването, казаха учените.

Каква е общата цена на прехода към инфраструктура със 100 процента възобновяема енергия - план, според който страните следва да се движат първо към 80 процента възобновяема енергия до 2030 г.?

Джейкъбсън казва, че при средна стойност за всички страни, разходите за изграждане на системи за възобновяема енергия, включително съхранение и пренос, са 8,9 цента на киловатчас (кВтч). За сравнение текущата система за изкопаеми горива, цената е 9,8 цента / кВтч.

 

Цената на климатичните промени

Енергията от изкопаемите горива носи със себе си разходи, свързани със здравето и климата. Авторите изчисляват, че до 2050 г. страните ще изразходват над 28 трилиона долара годишно за екологични, имуществени и човешки здравни проблеми, свързани с глобалното затопляне, включително храна, унищожаване на недвижими имоти, загуби в селското стопанство, суша, пожари, топлинен стрес и инсулт , замърсяване на въздуха, грип, малария, денга треска, глад, и др. 

И ако светът не предприеме действия за справяне с изменението на климата и ледът продължава да се топи на полюсите на Земята с текущите темпове, 7 процента от бреговите линии на света ще бъдат под вода, заяви Джейкъбсън.

Джейкъбсън твърди, че общият обществен разход за възобновяема енергия - която включва разходите за здравето и климата, както и преките разходи за енергия за вятър, вода и слънчева енергия - е около една четвърт от тази на изкопаемите горива.

Според проучването няколко държави вече се насочват към портфолиото от възобновяеми източници на енергия, за да отговорят на 100 процента на своите нужди за енергия. Списъкът включва Таджикистан (76,0 процента), Парагвай (58,9 процента), Норвегия (35,8 процента), Швеция (20,7 процента), Коста Рика (19,1 процента), Швейцария (19,0 процента), Грузия (18,7 процента), Черна гора (18,4 процента) ) и Исландия (17,3%).

Досега Съединените щати произвеждат едва 4,2% от общата си електроенергия от възобновяеми източници. Но страната има предимство според изследователите. Проучването установи, че държави като САЩ с по-големи площи земя на глава от населението, ще могат най-лесно да направят прехода. Страните, които се очаква да имат най-големи трудности, са тези, които са малки географски, но с много голямо население. Държави като Сингапур, Гибралтар и Хонконг ще имат най-големите предизвикателства, преминавайки към 100 процента възобновяеми енергийни източници, според Джейкъбсън.

Все пак има начини за решаване на проблема, казва той. Тези региони могат да се превърнат в производители на офшорна вятърна енергия или да обменят енергия със съседна страна, добави той.

"С тази информация ние даваме увереност на страните, че те могат да бъдат самостоятелни", заяви Джейкъбсън. „Надявам се различните страни да поемат ангажимент за 100 процента възобновяема енергия [до 2050 г.] и 80 процента до 2030 г.“