Изравняване на батериен блок.


Какво е еквалайзер (батериен балансьор) и какво представлява изравняването на батерии?

Изравняването на батериите с допълнителен еквалайзер за вашите соларни инсталации или RV батерии е задължително, когато искате да удължите живота на акумулатора.

Изравняването на батерията, наричано още балансиране на батерията, използва пасивен метод за пренос на енергия, за да направи така, че батериите да поддържат едно и също ниво на напрежение. Може да се използва в широк спектър за всички видове акумулатори
Акумулаторният балансьор е устройство, което предава енергия от една батерия на друга свързана батерия до изравняване на системното напрежение. Устройството може да компенсира и двете страни, когато батерията е свързана, ако разликата в напрежението надвишава 10 mV, като тогава изравняването на батерията започва да работи, докато окончателно постигне пасивното балансиране на батериите. 

Как да изберем балансьор за батерията?
Как да изберем подходящия акумулаторен балансьор зависи от броя на батериите, които имате и тяхното напрежение. Обикновено на пазара се предлагат 12V, 24V, 48V, 60V, 72V, 96V еквалайзери.

Изборът на еквалайзер зависи от вида на батерията. Има два вида - HA и HWB. HA серията може да се използва за изравняване на оловно-киселинни батерии (VRLA), литиево-железни фосфатни батерии (LFP), никеловите-кадмиеви вторични батерии (Ni / CD), никел-метални хидридни батерии (Ni / MH) и литиеви йони. Серията HWB е подходяща за всички видове оловно-киселинни батерии, но не е подходяща за литиева батерия.

 

Опасността от небалансирана батерия

Обикновено в една акумулаторна група ще има няколко батерии, свързани паралелно или последователно. При тяхната взаимна работа е възможно да възникнат разлики в заряда и разряда,  което в допълнение с различните нива на саморазряд на батериите, може да доведе до дисбаланс между серийно свързаната батерия при процеса на зареждане. Съществуващите разлики в заряда могат да доведат до прекомерно зареждане или разреждане на едната батерия, а другата няма да получава или отдава достатъчно заряд или разряд. В дългосрочен план тази ситуация ще се отрази драстично на експлоатационния живот на батериите.

 

На изображението по-горе е показано нивото на напрежение преди поставянето на изравнител и след неговото инсталиране. Както се вижда преди поставянето на балансьор, някои от акумулаторите са с ниско напрежение, а други с високо. Ако батериите останат разбалансирани за продължителен период от време, рискът от увреждане на целия акумулаторен блок нараства значително.

 

Прилагаме и видео, чрез което може да се види моментното действие на работа на изравнителя.