На пръв поглед изглежда, така че соларните панели са направени за само за места, където слънцето е в изобилие. И все пак соларните панели се представят добре по цялата планета. Дори в студени, северни ширини и дъждовен климат, слънчевата енергия е надежден и устойчив енергиен източник.

Слънчевата инсталация генерира чиста, възобновяема енергия целогодишно. Слънчевите панели всъщност са по-ефективни в по-хладно време. 
Всяка година все повече домакинства в цялата страна инвестират в соларни системи за ток. 
Фотоволтаичните панели са най-добрият устойчив енергиен ресурс в студен климат. 

 

Работят ли слънчевите панели през зимата?

Най-мощният наличен енергиен ресурс в света е точно над главата ви. Дори и в най-хладното време соларните панели превръщат слънчевата светлина в електричество. Слънчевите панели създават енергия от светлината, а не от слънчевата топлина. Как накратко работят слънчевите панели? Накратко, когато фотонните частици на слънчевата светлина попаднат върху фотоволтаичните клетки на слънчевия панел, електроните в силиция се пускат в движение.

Това движение директно се преобразува в електрически ток. След това токът се изпраща до електрическата кутия на вашия дом, за да захранва вашите основни елементи. И с помощта на слънчева батерия за съхранение може да освети и вашите нощи.

По този начин, дори и през зимните месеци, ако има слънчева светлина, тя ще генерира електричество. Студеният климат всъщност е оптимален за ефективността на слънчевите панели.
Противно на това, което някои могат да мислят, топлината всъщност намалява производството на електричество от слънчеви панели. Изследванията показват, че панелите започват да губят ефективност при около 25-27ºC

Слънчевите панели доставят надеждна електроенергия на домовете в студен климат, екстремни атмосферни условия и прекъсвания. Плюс това, колкото по-енергийно ефективен е един дом, толкова по-малко слънчеви панели може да са му необходими. 
Слънчевата енергия защитава вас и вашия дом от зимни условия. Студените температури увеличават производството на слънчева електроенергия и тя може да се съхранява за бъдеща употреба. Плюс това, в студен, слънчев ден соларните панели могат да произвеждат на своят максимум.


Плюсове и минуси на слънчевите панели през зимата

Ефективността и енергийното производство на слънчеви панели намаляват донякъде при зимни условия. И все пак минусите се дължат предимно на рядко обилни снегове и по-кратките мрачни дни. От друга страна, ефективността и производството на слънчеви панели обикновено се повишават от студените температури.

Ето няколко плюса и минуса, за да обясним слънчевите панели при студено време.

Плюсове и минуси на слънчевите панели при студено време

Слънчевите панели създават електричество от слънчевата светлина, а не от слънчевата топлина. Ъгълът на панелите може да се нуждае от регулиране на по-висок ъгъл през зимата, за да улови повече светлина.
По-ниските температури повишават ефективността на производството на енергия, увеличавайки дневното количество произведена електроенергия, въпреки по-малкото дневно време. Количеството произведена електроенергия през зимата е значително по-малко от лятото, което потенциално увеличава използването на енергия от мрежата.
Слънчевата светлина все още може да премине към слънчевите панели през по-лека снежна покривка и да поддържа производството на енергия. 


Какво е научното обяснение на връзката между слънчевите панели и температурата?
Производството на електричество в соларни клетки е по-ефективно, когато е по-студено. Въпреки че това може да не ви се струва интуитивно, не е нужно да сте инженер, за да разберете слънчевите технологии.

Спомняте ли си как електроните се движат около атомите? Електроните са в покой  при по-студени температури. Когато тези електрони се активират чрез увеличаване на слънчевата светлина (висока енергия), по-голяма разлика в напрежението се постига от слънчев панел - създавайки повече енергия.

Обратно, основният ефект на топлината върху слънчевите панели е намаляването на ефективността на електроните при преобразуването на слънчевата светлина в електричество. По-високите температури през лятото повишават общите енергийни нива на електроните, като по този начин намаляват енергийния диференциал, който може да се получи и по този начин произвеждат по-малко енергия. Това високо енергийно състояние пречи на производството на електроенергия от слънчеви клетки, тъй като част от енергията се превръща в топлина вместо в електричество.

Температурата навън не влияе на количеството слънчева светлина, която слънчевият панел получава. И все пак температурата навън влияе върху това колко енергия се произвежда вътре в слънчевите клетки. Тъй като панелите стават по-горещи, те създават по-малко енергия - дори при същото количество дневна светлина.

И все пак, генерирането на енергия не спира. И тази намалена ефективност обикновено не се проявява през зимните месеци. Освен това, през лятото по-ниското производство на електроенергия поради топлината се балансира при по-дълги дни със слънчева светлина.

В соларната индустрия производителите оценяват слънчевите си панели с пикова температура. Тази температура е точката, в която слънчевите панели работят най-ефективно.

След като температурата им се повиши над тази пикова температура, ефективността на панела за създаване на електричество намалява. През зимата е по-малко вероятно соларните панели да достигнат максималната си температура. Така електронните реакции протичат с по-голяма скорост.

При по-ниски температури слънчевите панели абсорбират повече енергия от слънцето, за да генерират по-ефективно електричество.

 

Работят ли слънчеви панели в сняг?

Освен студа има и други достойни въпроси за слънчевите панели през зимата. Какво се случва, когато вали сняг? Ще получа ли достатъчно електричество? Снежните дни са чудесни за деца. Но какво ще кажете за снега върху слънчевите панели?

Някои домакинства в северния климат могат да се чудят на работата на слънчевите панели по време на снежни условия. И все пак, това не е толкова голям проблем, колкото някои смятат. Истината е: дори когато са покрити със сняг, те все още могат да генерират електричество.

Слънчевата светлина все още достига слънчевите панели през сняг и задържа слънчевите клетки, произвеждащи енергия. Също така, тънката снежна покривка вероятно ще изчезне доста бързо. Тъмното стъкло на слънчевите панели ускорява способността на снега да се топи и да се плъзга, преди да попречи на работата им.

Освен това, соларните панели обикновено се монтират на 30 до 45 градуса, което също предпазва снега от натрупване.
Слънчевата енергия е толкова надеждна, колкото и слънцето. Въпреки че снегът може да намали проникването на слънчева светлина, това не пречи непременно на слънчевите панели да работят. Слънчевата светлина все още може да се прониква през снега и да достига до панелите ви, за да произведе повече електричество от очакваното.

В студени и ясни дни, когато има блестящ килим от сняг, той отразява допълнителна дневна светлина върху слънчевите панели. Гладката бяла повърхност на снега отразява светлината почти като огледало. 

 

Поддръжка на слънчеви панели при студено време

Слънцето изобилства в ясни, зимни дни, което позволява на панелите ви ефективно да създават енергия с всеки лъч светлина. Поддръжката на соларен панел при сняг обикновено е минимална, но може да има периодично почистване при натрупване на дебела снежна покривка.

Вашите панели са наши панели и ние ще се погрижим за тях вместо вас. Но енергията – цялата е ваша. Чувствайте се сигурни с гаранцията на Екс Пи Ай ООД.

След голяма зимна буря може да пожелаете да премахнете снега от панелите, така че те да генерират типично дневно количество енергия. Освен това, ако панелите ви са напълно покрити с мокър, обилен сняг, който не се плъзга и не се топи, можете да използвате гребла на покрива. Просто внимавайте на покрива. Или се обадете на професионалист, който да избърше снега.

През зимните месеци слънцето е по-ниско в небето. Така че, за да се съобрази с промяната на ъгъла на слънчевата светлина, възможно е слънчевите панели да се настроят на по-голям ъгъл. Тази настройка позволява на панелите да улавят най-много лъчи и да генерират максимално количество енергия през по-кратки дни.

Слънчеви панели при силен вятър
Доказано е, че слънчевите панели произвеждат повече напрежение при по-ниски температури. Вятърът понижава околната температура. 

Така че, ветровете в идващата зимна буря няма да намалят производството на електроенергия. Охлаждащият ефект от вятъра отвежда топлината и дава възможност на панелите да се представят по-добре. 

Едно ограничено въздействие на вятъра върху слънчевите панели може да бъде случайната прашна буря. Непредсказуемите прашни бури са причинени, когато поривите на вятъра или студените фронтове духат при събирането на пясък и отломки. Праховите бури обикновено са краткотрайни. Те обаче могат да бъдат достатъчно тежки, за да намалят атмосферната видимост и да създадат ефекта на облаците, намаляващи слънчевата светлина.

И все пак, не се страхувайте вятърът да не ви издуха панелите. Соларните специалисти са високо обучени в монтирането на слънчеви инсталации на покривите. И Екс Пи Ай ООД има едни от най-добрите инсталатори в цялата страна.
 

Не чакайте! Времето да изградите Вашата соларна инсталация е сега!


Слънчевата светлина е най-богатият ни възобновяем ресурс. Слънчевата енергия е най-добрият начин за генериране на възобновяема енергия. Незначителните проблеми като плътен сняг и облачно небе не оказват значително влияние в дългосрочен план. Времето за слънчева енергия е сега.