Гражданите могат да се възползват от фотоволтаичната централа за производство на енергия

 

На мястото на закритата въгледобивна мина Терил Вендел, на границата между Франция и Германия, се изгражда фотоволтаична централа - соларен парк, в който граждани, местни власти и компании от региона могат да участват финансово чрез кампания за набиране на средства (crowdfunding).

Първата копка за бъдещия соларен парк Терил Вендел на границата между Франция и Германия се проведе миналия декември на територията на закритата мина на общините Форбах и Петит-Росел в департамента Мозел. Става въпрос за фотоволтаичен соларен парк с  гражданско финансиране. „Този водещ проект е добър пример за това как екологосъобразното производство на енергия в региона и за региона може да бъде насърчавано без държавно подпомагане“, казва Ан Килиан, ръководител на проекта.Над 44 000 соларни панели ще бъдат инсталирани за фотоволтаичната система система на площ от 22,7 хектара. С инсталирана мощност от 17 MW, соларният парк Терил Вендел ще генерира около 18 169 MWh годишно, което съответства на годишните нужди от електричество и отопление на над 2600 жители във Франция. По този начин централата ще спести повече от 10 432 тона CO2 годишно.

 

 

Гражданите, местните власти и компаниите във френските департаменти Мозел, Ба-Рейн и Мюрте и Мозел и могат да участват финансово във фотоволтаичния соларен парк до края на февруари 2020 г. и по този начин да се възползват директно от икономическия успех на проекта. Възможно е участие до обща сума от 1 150 000 евро. Възможността за инвестиране е запазена за гражданите на Мозел и съседните Мюрте и Мозел и Бас-Рейн в съответствие с условията, определени от Комисията за енергийно регулиране.„Вариантът за финансово участие означава, че гражданите могат да се възползват не само от регионалното производство на зелена електроенергия, но и от икономическия успех на слънчевия парк“, обяснява ръководителят на проекта. Гражданското финансирането се осъществява чрез кампания за набиране на средства в платформата enerfip.fr. Това дава възможност на жителите, местните власти и компаниите да инвестират и в проекти, които допринасят за развитието на техния регион. С минимална вноска от десет евро всеки гражданин може да инвестира сума по свой избор в проектираното соларно съоръжение и да се възползва от много атрактивен лихвен процент в допълнение към ангажимента за енергиен преход.