4 неща, които трябва да знаете, преди да купите гъвкави соларни панели


Съвети за закупуване на гъвкави слънчеви панели


На българският пазар ще намерите търговци, които продават огромно разнообразие от гъвкави слънчеви панели на много различна цена цена. Но как бихте могли да сте сигурни, че получавате най-доброто за парите си?

Производителността ще варира в зависимост от качеството на използваните слънчеви клетки, материалите, използвани за ламиниране на тези клетки (покривния материал, лепилото) и строгостта на процеса на сглобяване.

 

1. Може да имат много по-кратки срокове на живот


Трябва да се отбележи, че като цяло гъвкавите слънчеви панели имат по-кратък живот от традиционните панели и много от тези с лошо качество, които се намират на пазара, ще имат продължителност на живота само 1-3 години.

Не е изненадващо, че тези търговци също не предлагат гаранция за тези продукти. Гаранцията, очевидно, е доста добър показател за това колко продавачът вярва в своя продукт. Една година - стандартна, две години - страхотна, три години - невероятна.

Един решаващ фактор за определяне на живота на гъвкавите слънчеви панели би бил покриващият материал. Двата по-популярни вида биха били PET и ETFE.

PET е пластмаса на базата на полиестер, а ETFE е полимер на базата на флуор. И основните фактори за разграничаване между двете ще бъдат здравина, издръжливост и устойчивост на корозия.

Докато гъвкавите слънчеви панели, ламинирани с PET, обикновено имат срок на експлоатация до 5 години, гъвкавите слънчеви панели, ламинирани с ETFE, имат продължителност на живот до 10 години.

 

Гъвкав соларен панел, ламиниран с ETFE

 

2. Многослойната клетъчна технология предлага превъзходно качество и ефективност


Многослойната клетъчна технология ги прави безспорно най-високото качество на слънчевите клетки в търговската мрежа.

Клетките на предлаганите от нас фотоволтаични панели имат ефективност до 22,3%, което ги прави способни да осигурят до 35% повече мощност в сравнение с конвенционалните клетки 

Конвенционалните клетки често имат тънки линии на предната част на клетката, причинени от металната паста, която се използва за осъществяване на електрически контакти. Тези характеристики засягат не само естетиката на клетката, но и цялостната ефективност на панела.

Изложените метални компоненти също са уязвими на корозия и въпреки, че това може да не е проблем за системите за слънчеви панели на покрива, може да е така, ако системата е в близост до морска вода, т.е. на лодка или дори близо до брега.


3. Какво трябва да знаете, преди да поръчате


Ако търсите гъвкав слънчев панел с ниска цена, просто да заредите телефона или таблета си.

Тогава ламинираните с PET панели може да са това, което търсите. Освен това може да не се нуждаете от най-ефективните клетки там (22%), не забравяйте, че ще получите по-малка стойност от клетките с по-висока ефективност.

Съвет 1: Оценката на ефективност не влияе на изходната мощност, няма да направи телефона ви по-бърз. Клетките с по-висока ефективност само намаляват повърхностната площ, необходима за постигане на показания резултат. За зареждане в малки мащаби, обикновено слънчевите клетки с най-висока ефективност не си заслужават

Ако търсите гъвкав слънчев панел за вашата лодка, каравана, кемпер или за къмпинг. Такъв, който ще използвате за повече от зареждане на телефон, като например вашия хладилник, стартер на двигателя или батерия.

Тогава се нуждаете от водоустойчив, пожароустойчив, издръжлив и надежден модул. Гъвкавите слънчеви панели, ламинирани с ETFE, определено са това, което търсите. Малко по-скъпи са, но определено си заслужават.

Има няколко начина да захванете тези панели. Монтажни скоби, лепило, лепяща лента, винтове.

Коя от тези опции е най-подходяща за вас? Сигурни ли сте, че вашите устройства са съвместими? Ами ако вали? 
Има много неща, които трябва да обмислите, преди да поръчате, и знаем колко объркващ може да бъде процесът на покупка. Но не се притеснявайте! Ние от Екс Пи Ай ООД сме готови да отговорим на всичките ви въпроси

Ако имате въпроси, свързани с слънчевата енергия? Можете да ни оставите съобщение по всяко време. Ние сме в този бизнес вече 10 години, знаем какво работи и какво не. 

 

4. Как да направите слънчевите си панели издръжливи


Първият (и най-лесният) начин да осигурите дълъг живот на вашите панели е, разбира се, да закупите качествени такива. Уверете се, че знаете какво купувате. Винаги се уверете, че знаете какви материали се използват.

Съвет 2: Предстои да закупите соларни панели, направени от клетки на SunPower клас A? Задръж! Те не са класирани, както може би си мислите. Прочетете това, ако не искате да се заблуждавате. (Клетките от клас A SunPower всъщност са клетките на SunPower с най-ниска степен.)

След като сте закупили панелите, не забравяйте, че всяко физическо увреждане на повърхността на панелите може да намали общата им производителност и експлоатационен живот. Драскотини или пукнатини, например, ще намалят излагането на клетките на слънчева светлина и ще повлияят на производителността или дори ще позволят влизането на вода, ако повредата е достатъчно сериозна.

Затова препоръчваме внимателно да помислите за различните фактори, които биха могли да смекчат работата на вашите слънчеви панели, преди да ги монтирате. Например; бездомни клони, силни ветрове, които могат да вдигнат малки предмети и да повредят повърхността на панелите или птици.

Ако пътувате и не е необходимо да използвате слънчевите си панели, може да искате да използвате защитно покритие.

И накрая, вие ще искате да почистите слънчевите си панели за оптимална работа. Водни петна и натрупване на прах или мръсотия могат дори да повредят вашите слънчеви панели. Най-важното преди да почистите, първо трябва да премахнете по-едрите зърнести предмети, които могат да надраскат покритието, като след това избършете панела внимателно.