6 съвета относно избора на правилните инсталатори за вашите соларни панели

 

Намерете подходящия доставчик на слънчеви панели за вашия дом
Закупуването на слънчеви панели е солидна инвестиция, така че трябва да сте сигурни, че сте избрали подходящите за вас. Пазарът е залят от инсталатори, които твърдят, че са най-добрите. Ако не знаете какво да търсите, може да се затрупате от цялата информация. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат в процеса на намиране на подходящата фирма за изграждане на Вашата фотоволтаична система.


Съвет 1: Доказан опит

От изключително значение е избраният от вас инсталатор да е акредитиран от българския пазар. Добрият инсталатор на соларни панели обикновено е изключително добре подготвен, както на теория, така и на практика, и зад това стоят неговите доволни клиенти.

 

 

Съвет 2: Посещение у дома/офиса
Инсталаторът трябва да е готов да посети дома ви и да отдели време, за да ви даде информация за пригодността на слънчевите панели за вашия дом или бизнес. Можете също така да очаквате предложения, как да спестите енергия и колко енергийно ефективен е вашият дом/бизнес. Ако инсталаторът не желае да отдели време и да оцени вашите специфични изисквания, най-вероятно няма да получите и най-добрата инсталация.

Съвет 3: Попитайте за референции

Трябва да помолите инсталатора да ви предостави справки и препоръки от предишни клиенти. Ако са работили известно време, те не трябва да имат проблем с даването на референции. Вие също трябва да направите проучване на инсталатора. Разговорите с предишни клиенти са чудесен начин да разберете как са се справяли до момента.

Съвет 4: Гаранция

Трябва да сте наясно с каква гаранция идва оборудването. Средната гаранция, предлагана за слънчевите панели, е около 10-15 години. Ако гаранцията е за по-кратък период от време, можете спокойно да приемете, че качеството на панелите е по-ниско. Батериите за съхранение и слънчевите инвертори имат ограничена гаранция, като тази на батериите е 1-2 години, а на инверторите 2-5 години, като за някои инвертори е възможно удължаване на гаранцията чрез допълнително заплащане. Повечето инсталатори предоставят и гаранция за изработка, която трябва да бъде най-малко 1 година.

Съвет 5: Вземете оферти

На първо място трябва да получите оферти от поне 3 инсталатора. Офертите трябва да са съобразени с вашите конкретни нужди. След това трябва да сравните предложенията и да прецените какво е включено в цената. Някои инсталации се нуждаят от скеле или допълнителни работи на вашия покрив, така че се уверете, че те са включени в цената. Уверете се, че компонентите, които ви предлагат, са с необходимото качество. В противен случай може да се окажете, че плащате много повече от това, което виждате в предварителната оферта.

Цената на соларните панели е намаляла значително през последните няколко години и в зависимост от размера на вашата система ще получите персонализирана оферта.

Например, 5kW соларна система ще струва приблизително 9000-13000 лева, но за да сте сигурни, просто попитайте дали има допълнителна работа, която трябва да се свърши, което не се споменава в офертата. По този начин ще знаете дали трябва да извършвате някакви други плащания над цената, посочена в офертата.

Съвет 6: Внимавайте за тактиките при продажбите

Инсталаторите, които предлагат качествени продукти и услуги, не се нуждаят от тактики за пресиране, за да ви накарат да купувате техните продукти. Обикновено някои инсталатори ви дават някаква отстъпка или оферта с ограничено време, за да ви накарат да вземете бързо решение на място. Обикновено решения като тези ви струват много в дългосрочен план. Ако фирмата, която ви предоставя офертата, ви подлага на какъвто и да е натиск да направите покупка, вероятно е добра идея просто да подминете.

Има много фактори, които трябва да вземете предвид, когато искате да намерите инсталатор на соларни системи. Важно е да се движите със собствената си скорост, както и предварително да инвестирате време в проучване, за да можете да се запознаете със спецификата на тематиката. Следвайки това, вие ще можете да вземете образовано решение за продукта, от който наистина имате нужда.

 

Ние от фирма Екс Пи Ай ООД сме готови да Ви посетим навсякъде, където се намирате, а не само в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Казанлък, както и да Ви дадем консултация на място относно подходящата за Вас соларна система.