Соларна помпа е устройство, използвано за изпомпване на вода посредством слънчевата енергия. За райони, където липсва електрозахранване от обществената мрежа, соларната помпа предлага чиста и проста алтернатива на дизеловите генератори. Тя не изисква доставка на гориво и почти не изисква поддръжка.
 

Какво е соларна помпа за вода?

По-правилно е да се нарича соларна система за изпомпване на вода, състояща се от три основни компонента:

 • Соларни панели, които осигуряват захранването
 • Контролер, който управлява системата
 • Помпено тяло, което всъщност е помпа, свързана с мотор.

  Слънчевите панели могат да бъде монтирани почти навсякъде, но те трябва да гледа в южна посока (за България). Ако планирате да използвате слънчева помпена система във ферма, модулите и контролерът на помпата трябва да бъдат монтирани на места, недостъпни за животни. Животните могат да причинят значителни щети на системата, ако някой от нейните компоненти е монтиран твърде ниско и на място, достъпно за животните.

  Контролната кутия регулира функциите на помпата и реагира на данните от сензорите, като ниско ниво на водата или пълен резервоар.

  В края на системата е монтирана помпа, директно свързана с мотор. В зависимост от своя тип, помпата може да бъде поставена над земята или потопена в сондажни кладенци, язовири, реки и др.

   

  Соларните помпи се предлагат в два основни типа:

  • Спирални роторни помпи, наричани още винтови помпи. Спираловидният ротор се върти в гумена тръба, наречена статор. Между тези две части има малка кухина, която се движи от единия край на помпата към другия. При всяко завъртане се подава малко количество вода през помпата. Тези помпи са най-подходящи за постигане нисък до среден дебит при големи дълбочини.
  • Центробежните помпи съдържат въртящо се работно колело (импелер). Водата навлиза в центъра на работното колело и се изхвърля навън. Някои помпи могат да имат повече от едно работно колело, така че изходът на една секция да захранва следващата секция. Те се наричат ​​многостъпални помпи и са в състояние да постигнат по-високи налягания, отколкото помпа само с едно работно колело. Центробежните помпи обикновено се използват, когато е необходим голям дебит при малки дълбочини.

  Другото разграничение е въз основа на мястото, където се намира помпата. Тя може да бъде монтирана на повърхността, т.е. върху или над земята или потопена, напр. в сондажен кладенец или язовир или река.

  • Повърхностните помпи са ограничени от разстоянието, от което могат да изтласкат водата към помпата. Около 8м е максималната смукателна подемна сила. Обикновено се използват за изпомпване на вода от недълбоки места или за преместване на вода от едно място в друго.
  • Потопяемите помпи се използват предимно за изпомпване  на вода от сондажни кладенци, но могат да се използват и за изпомпване на вода от реки или язовири. Изпомпващите помпи се поставят вътре в корпуса на пробит отвор. Най-масово разпространените соларни помпи са с диаметър 3" и 4".

  Важно е да се отбележи, че колкото по-дълбоко е водата, или по-голям напорът, толкова по-скъпа ще бъде помпената система. Повечето налични соларни помпи са от 250 до 1500 W (1/3 до 2 HP).


  Как работи соларната водна помпа?

  Системата за изпомпване на вода посредством слънчева енергия се състои от източник на енергия, включващ един или повече фотоволтаични панели. Соларните клетки са градивните елементи на фотоволтаичните панели. Всяка слънчева клетка има два или повече специално подготвени слоя полупроводников материал (обикновено силиций), които произвеждат прав ток (DC), когато са изложени на слънчева светлина.

  Този ток след това преминава към контролната кутия (контролер), която управлява генерираната мощност. С помощта на технология, наречена "Проследяване на точката на максимална мощност", контролерът може да регулира скоростта на двигателя на помпата, така че да работи най-ефективно. Той също така предпазва помпения двигателя от свръхнапрежение или от прекалено ниска мощност. Контролерът също така може да стартира и спира помпата въз основа на данните от датчиците и в същото време да показва състоянието на системите.

  Всеки път, когато слънцето засияе, токът завърта мотора и помпата започва своята работа. Ако има изискване помпата да работи по-дълго време, например през нощта, трябва да се включи акумулаторен блок. По този начин може да се съхранява електричество през деня, за да стартира помпата по-късно, но тогава системата изисква повече слънчеви панели за зареждане на батериите.

  В първите системи помпеният мотор е бил задвижван от прав ток с помощта на четки (четките е трябвало да се сменят периодично). Днешните съвременни системи използват високочестотни безчеткови мотори.


  Инсталация

  Една соларно захранвана помпена система може да се монтира и пусне в експлоатация сравнително лесно, особено ако решите, че нямате нужда от свързване на акумулаторен блок към системата. В този случай помпата ще работи само когато слънцето грее и ще спре, когато няма слънчева радиация.

  Първо монтирайте соларните панели, където сте решили да ги позиционирате, на земя или покрив. Соларните помпи на обикновено се доставят с 3-5 м захранващ кабел, който е необходимо да бъде удължен в зависимост от дълбочината на потапяне на помпата и мястото на поставяне на контролната кутия. В повечето случаи контролерът се поставя в близост до соларните панели, така че допълнителен соларен кабел може да не Ви е необходим. След като захранващият кабел на помпата и соларният кабел са свързани към контролера, е необходимо да бъдат свързаните и датчиците за ниво на водата.

  След визуална проверка на връзките спуснете помпата в сондажния кладенец, язовир и т.н. Включете и изчакайте водата да потече.

  Соларните помпени системи, които предлагаме може да разгледате тук: Соларни помпи. Ако не откривате подходящата за Вас помпа, моля свържете се с нас за допълнителна информация.