НАПРЕЖЕНИЕ

Повечето слънчеви зарядни устройства са проектирани за 12 VDC, но има и зарядни на 24-вола. Обикновено, когато са необходими 24 волта или повече, слънчевите панели могат да бъдат свързани в серия или ние можем да осигурим сслънчеви панели, които са произведени да доставят повече DC напрежение като 24, 36, 48V и т.н.

КОНТРОЛЕРИ

Solar Charger ControllerВсеки път, когато използвате панел с номинална мощност над 5 вата, препоръчваме да използвате контролер за зареждане чрез слънчева енергия. Всъщност контролерът за зареждане на акумулатор е добра идея в повечето приложения, тъй като може да осигури няколко предимства, като предотвратяване на пренатоварването, подобряване на качеството на зареждането и предотвратяване на разреждането на батерията при дни с ниска или никаква осветеност. Някои слънчеви панели са направени с предварително инсталирани блокиращи диоди, които предотвратяват разреждането. Накратко, соларният контролер действа като превключвател за включване и изключване, позволяващ захранването да премине, когато батерията се нуждае от него и да го отрязва, когато батерията е напълно заредена. Нещо, което трябва да знаете при избора на контролер, е, че обикновено се оценяват в ампери, докато фотоволтаичните панели обикновено се оценяват във ватове. Това означава, че контролерът за зареждане на слънчевата енергия, като например контролера " Wiser 20A",  ще работи с почти всеки панел, който продаваме, с мощност от 100 до 280 вата.

СЪОТНОШЕНИЕ МОЩНОСТ/АМПЕРИ

Solar panel for maintaining single and dual batteriesПроизводителите на соларни панели оценяват слънчевата мощност във ватове. Като правило, рейтинг от 15 вата осигурява около (1 AH) на час при пряка слънчева радиация. Като пример, панел с мощност 5Wp може да изведе .33 A на час  при директна слънчева светлина. 

 

КАК ДА ПОДБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ РАЗМЕР НА ПАНЕЛА

Първото нещо, което трябва да запомните за слънчевата енергия е, че всичко е въпрос на числа. Захранването, което изисквате, срещу захранването, което фотоволтаичният панел може да излъчи. Преди да започнете да купувате панел, трябва да знаете колко Ah или ватове ще трябва да произведете в определен период от време. Тази цифра може да бъде измерена в часове или дни. Тъй като има 24 часа в денонощието, предлагаме да го използвате като базова линия. Първо, определете общата консумация на електроенергия в този период от време. След това изчислете количеството пряка слънчева светлина, която слънчевият панел ще получи в този период от време и излезе с необходимото общо количество вата. Винаги трябва да "грешите" от страна на предпазливост и да надценявате потребностите от енергия. Обикновено виждаме средно 2 часа използваема слънчева светлина през зимата и 6 часа използваема слънчева светлина през лятото. Разбира се, съществуват изключения от тези средни стойности, но грешката от страна на предпазливостта създава по-надеждна соларна система. Тези средни стойности спомагат и за компенсирането на променливи като сянка, облаци, ъгъл на панела и т.н. След като имате добра възможност да се справите с вашите изисквания за захранване, ви предлагам да посетите нашия соларен калкулатор

ИЗХОДНА МОЩНОСТ НА ФОТОВОЛТАИЦИТЕ

Рейтингите на слънчевия панел се изчисляват при пряка слънчева радиация. Условия като непряка слънчева светлина, облачно и частично условия на сянка ще намалят изходната мощност на фотоволтаичните панели. Винаги препоръчваме преоразмеряване на размера на соларния ви масив, тъй като тези условия се срещат често. Също така не забравяйте, че продължителността на дневната светлина през лятото и зимата може да окаже влияние. Една от най-големите грешки, които обикновено се наблюдават, е когато слънчевият масив е проектиран през лятото, използвайки лятното часово време, но след това се използва и през зимата. Първото оплакване често се отнася до батериите, които вече не се задържат под товар. Това е постепенен процес, който започва, когато изгубите дневна светлина, и започнете да разреждате батерията извън 50% дълбочина на разтоварване. Когато това се случи, батериите започват да се сулфатират с много по-бърза скорост и започват да се задържат под товар. Както можете да си представите, това е скъпа грешка! Решението обикновено включва повече панели и нови батерии с по-висока Amp / Hr резерв. Ето защо съветваме нашите клиенти да бъдат консервативни, когато отчитат дневните часове. Също така, ако имате намерение да използвате соларен масив целогодишно, тогава трябва да отчетете ежедневната си слънчева енергия за зимата.

ЗАХРАНВАНЕ НА КОНСУМАТОР ДИРЕКТНО ПРЕЗ ФОТОВОЛТАИЧНИ ПАНЕЛИ

Foldable / Portable Solar PanelСгъваем / преносим соларен панел/. Ние предлагаме няколко сгъваеми  (преносими слънчеви панели) за backpacking, които идват с женски адаптер за запалка. Този адаптер ви позволява да захранвате 12v аксесоари, които обикновено използват 12V DC щепсел. За да се свържете директно към панел, устройството не може да бъде чувствително към вариация на напрежението - в противен случай може да се изключи. За да разрешите този проблем, най-добре е да използвате малка батерия като резервен съд за енергия, която ще осигури постоянен източник на стабилна и надеждна мощност. 

 

УСТОЙЧИВИ ЛИ СА СОЛАРНИТЕ ПАНЕЛИ НА АТМОСФЕРНИТЕ ВЛИЯНИЯ

Почти всички слънчеви панели са предназначени за външен монтаж, тъй като там те получават най-доброто и най-пряко излагане на слънчева светлина. Не забравяйте, че по-малко от това ще предизвика панела да произвежда по-малко от пълната му мощност.

НУЖДАЯТ ЛИ СЕ ОТ ПОДДРЪЖКА СОЛАРНИТЕ ПАНЕЛИ

Периодична проверка за отстраняване на замърсявания, отломки и проверка на електрическите връзки е всичко, което е необходимо. Поддържането на панела без сняг ще позволи по-добри резултати.