Слънчевата енергия беше най-бързо растящият източник на енергия в световен мащаб миналата година, изпреварвайки растежа на всички други форми на производство на електроенергия за първи път, и водещи експерти приветстваха "нова ера".  Възобновяемата енергия представлява две трети от новата мощност, добавена към световните мрежи през 2016 г., каза Международната агенция по енергетика, но групата откри, че слънчевата енергия е най-ярката технология.  Новият капацитет на слънчевата енергия дори е надхвърлил нетния ръст на въглищата, преди това най-големият нов източник на електроенергия. Тази промяна се дължи на спада на цените и на правителствените политики, особено в Китай, които са причината за почти половината инсталирани соларни мощности.

 

Базираната в Париж МАЕ прогнозира, че слънчевата енергия ще доминира в бъдещия растеж, като глобалният капацитет за пет години се очаква да бъде по-голям от сегашния комбиниран общ енергиен капацитет на Индия и Япония. Д-р Бирол, изпълнителен директор на МАЕ, заяви: "Това, на което сме свидетели, е раждането на нова ера в слънчевата фотоволтаика [PV]. Очакваме ръстът на капацитета на слънчевата PV да бъде по-висок от всички останали възобновяеми технологии до 2022 г. " Властите, финансирани от 28 държави-членки, признаха, че преди това са подценявали скоростта, с която зелената енергия расте. Количеството на капацитета за възобновяема енергия, прогнозирано глобално за 2022 г., бе преразгледано нагоре спрямо прогнозата от миналата година, задвижвано от МАЕ, очаквайки още една трета от слънчевата енергия в Китай и Индия.

 

Докато Китай доминира разширяването на възобновяемите енергийни източници, САЩ все още са вторият най-бързо развиващ се пазар, въпреки обещанието на Доналд Тръмп да съживи въглищата и несигурността, която е донесъл на федерално ниво.

Паоло Франк, ръководител на отдела за възобновяема енергия в МАЕ, заяви, че субсидиите за слънчева и вятърна енергия и други фундаментални цели означават, че влиянието на президента вероятно ще бъде ограничено.

Това обаче може да се промени, ако има реформи, които ретроспективно се отразяват на субсидиите или ако Комисията за международна търговия на САЩ наложи тарифи върху вноса на китайски слънчеви панели. "Има риск, но в момента нашата прогноза остава силна", каза Франк.

Индия е определена за слънчев бум през следващите пет години, тъй като препятствията като интегрирането на слънчевите ферми с мрежата са преодолени. Капацитетът на страната за възобновяема енергия се очаква да се удвои до 2022 г., като изпреварва ЕС за растежа.

 

Картината за Обединеното кралство е противоречива, каза Франк. МАЕ преразгледа прогнозата си за количеството зелена енергия, която ще бъде инсталирана в Обединеното кралство между 2017 г. и 2022 г. Очаква се вятърните паркове в морето да допринесат за по-голямата част от растежа.
Въпреки неотдавнашното откриване на първата безмитна соларна система в Обединеното кралство, перспективите пред британската слънчева енергия са доста мрачни: количеството слънчева прогноза, която ще бъде инсталирана до 2022 г., е едва една пета от инсталираните през последните пет години количества.

Докладът установи, че възобновяемите енергийни източници стават все по-сравними с цената на изкопаемите горива, като вятърните и соларни проекти постигат рекордни ниски цени в държавните търгове. 
"ВЕИ могат да станат още по-евтини от алтернативите за изкопаеми горива [през следващите пет години]. Бъдете внимателни, защото това не означава автоматично, че те са конкурентоспособни и инвестициите ще започнат да текат. Това зависи от риска от инвестиране и от това, дали нивата на възнаграждение правят проект банкируем или не ", каза Франк.

Растежът на възобновяемата енергия ще бъде два пъти по-голям от този на газа и въглищата в следващите пет години. Въпреки че това ще повиши дяла на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия от 24% през миналата година до 30% през 2022 г., въглищата все още ще бъдат най-големият източник на енергия.

 

Китай ще доминира растежа, докато Индия ще изпревари ЕС

 

 

 

Нарастващата гама от вятърни и фотоволтаични системи за ток, както и техния непостоянен характер на местно ниво, означава, че интегрирането им с електрически мрежи става критично, каза МАЕ. Страните ще трябва да предложат политики, които да направят мрежата по-гъвкава, като например инсталиране и на акумулаторни батерии, както и  управление на търсенето в пикови периоди.

Експерт по енергетиката заяви, че докладът на МАЕ подценява скоростта на растежа на възобновяемите енергийни източници и тяхното въздействие, станало толкова евтино. Соларните системи за ток имат скок на растежа с 50%, благодарение на US и Китай, които са произвели по-голямата част от соларни панели / фотоволтаични панели /.