Топ 9 мита за соларни панели


Развенчаването на 9 мита за слънчевата енергия

Търсенето на възобновяеми енергийни източници се увеличава, за да се намалят последиците от глобалното затопляне на околната среда, поради увеличеното замърсяване. Ние сме заобиколени от множество възобновяеми енергии, особено слънчевата енергия, която има потенциал да се използва целогодишно. Въпреки че това е вярно, все още има скептицизъм по отношение на ползите, получени от слънчевата енергия. Време е да се премахне този скептицизъм на слънчевата енергия и да се подобри бъдещата перспектива за него.

 

Мит 1: Слънчевите панели не работят в студено и снежно време или когато е облачно.


Факт: Слънчевите панели работят в слънчеви, студени и дори облачни среди. Технологиите на соларните панели им позволяват да работят ефективно и ефикасно и са дори по-ефективни при по-ниски температури отколкото при по високи – поради температурните загуби. В допълнение, облачното време не възпрепятства ефективността на слънчевите панели; те могат да бъдат жизнеспособен източник на електроенергия, тъй като те все още могат да произвеждат достатъчно енергия. Дори студените, слънчеви зимни дни генерират сравнително същите нива на електричество с това, което бихте получили от горещите летни дни. Примери за страни, където такива системи са ефективни, са Германия (световен лидер на слънчевите панели), Великобритания, България, Румъния, Гърция, Китай, Италия и други.

 

Мит 2: Слънчевата енергия все още може да захранва дома ми, когато захранването отпадне.


Факт: Разбира се, ако имате мрежова фотоволтаична система, когато захранването от мрежата спре, соларната система също спира да работи, тъй като е опасно да се пуска електричество в проводници, които работниците от електричеството се опитват да поправят. В резултат на това вашият инвертор знае, че мрежата е изключена и изключва производството на електроенергия, която се задвижва от слънчевите панели. При използване на автономни или хибридни фотоволтаични инсталации, при отпадане на главното захранване системата ще продължи да захранва вашият дом или обект.

 

Мит 3: Фотоволтаичните инсталации са твърде скъпи и не са икономически изгодни.


Факт: Всъщност, ако погледнем цифрите от 2009 до 2018 г., инвестициите в слънчеви панели обикновено се увеличават, тъй като стават все по-достъпни. Средните им разходи са паднали с около 30%. В световен мащаб всъщност е по-евтино да се произвежда електроенергия от слънчева енергия, отколкото от въглища.

 

Мит 4: Инсталирането на слънчевата енергия е доста сложно и изисква много поддръжка.


Факт: Всъщност инсталацията на соларните панели е сравнително проста, стига да използвате надежден производител. В идеалния случай, ако вашата система е свързана към вашата комунална мрежа, която е обичайна за електрическите системи, тогава слънчевите панели стават по-лесни за поддръжка. Слънчевите панели просто ще трябва да бъдат почистени с вода, за да се отстранят натрупаните прах или отломки било то и сняг, който е върху тях. Слънчевите панели са конструирани по начин, който им позволява да издържат на тежки метеорологични условия, включително градушка. Ако имате батерийна система, тя ще се нуждае от повече почистване, отколкото една без, но системите без батерии са по-чести и по-евтини от тези, които имат акумулаторни системи.

 

 

Мит 5: Слънчевите панели ще повредят покрива ви.


Факт: Слънчевите панели всъщност ползват частта от покрива, която покриват, като го предпазват и съхраняват. В малко вероятния случай, когато покривът се повреди и трябва да бъде поправен, панелът може лесно да бъде отстранен, тъй като те не са директно прикрепени към покрива; те са само монтирани върху него. Обикновено, ако има някакви празнини между покрива и панелите, за запълване на празнините се използва уплътнител. 


Мит 6: Препродаването на вашия дом ще бъде по-трудно със слънчевите панели.


Факт: Всъщност, фотоволтаичните панели ще повишат стойността на имота на вашия дом. Много проучвания са установили, че домовете със соларни панели всъщност се продават по-бързо от домовете без слънчеви панели. Въпреки че цената на соларни панели варира от  5,000 - 12,000 лв, в крайна сметка ще спестите на дългосрочна основа, тъй като те увеличават стойността на дома ви средно до  16,000 лв, но това зависи изцяло от това колко ще струва.

  


Мит 7: Цените на соларните панели се основават на размера на вашия дом.


Факт: Слънчевите панели са проектирани да отговарят на специфичните нужди на всеки собственик на жилище. При определяне на разходите за инсталиране на слънчеви панели се обръща специално внимание на ориентацията и наклона на покрива на дома ви. В допълнение, заобикалящата зона на покрива се взема предвид при изграждането, за да е сигурно, че е разположена в район, който има лесен достъп до слънчева светлина и не е затруднен от околните дървета или сгради.

 

Мит 8: Ако можем да използваме чисти въглища, защо да инвестираме в слънчевата енергия?


Факт: Слънчевата енергия е по-чиста форма на енергия, отколкото „чисти въглища”, защото въглищата не са наистина чисти. Въглищата са едни от най-мръсните изкопаеми горива. Добивът на въглища е отговорен за редица здравословни проблеми, дължащи се на взривяването на планинските върхове и оставянето на езерце с черна каша по пътя си. Колкото повече въглища изгаряме, толкова повече щети ще причиним на околната среда, тъй като увеличава нивата на живак и смог и допълнително увеличава въглеродното замърсяване, което води до по-вредни ефекти в околната среда.

 

Мит 9: Соларните панели са вредни за околната среда след изчерпване на живота им.


Факт: Всъщност, слънчевите панели са изградени, за да достигнат максимална експлоатационна продължителност от поне 25 години, след което могат да бъдат рециклирани. Всичко това зависи от производителя, който използвате, за да инсталирате слънчевите си панели, но знанието дали те ще бъдат рециклирани е малко трудно, тъй като повечето слънчеви панели все още работят оптимално. Освен това някои производители дори ще ги рециклират безплатно.

 

 

Направете Запитване