Как новите технологии правят соларната енергия все по-достъпна и необходима

Автор admin 09/01/2019 0 Коментари

Към днешна дата революцията в областта на слънчевата електроенергия може да се види само в малък брой соларни инсталации във вашия квартал, но съвсем скоро фотоволтаични инсталации ще могат да се видят на все повече места. Начинът, по който ще произвеждаме електроенергия, никога няма да бъде същия, тъй като слънчевата енергия, произвеждана от една соларна система вече е по-евтина в сравнение с газ или въглища. Слънцето осигурява надежден и достъпен алтернативен източник на електрическа енергия под формата на фотоволтаици (PV) и слънчево отопление чрез концентрирана слънчева енергия (CSP). Слънчевата енергия предлага широка гама от възможности за технически иновации, а 2019 г. обещава да бъде година на революцията на слънчевата енергия за жилищни и търговски приложения, чрез изграждане на фотоволтаични /соларни/ системи.

 

Какво е донесла 2018 г. за соларната индустрия?


През първото тримесечие на 2018 г. се наблюдаваха големи успехи в слънчевата индустрия и на хоризонта се появиха повече промени. Според CleanTechnica и неотдавнашните данни на Федералната комисия за енергийно регулиране, новият електроенергиен капацитет на САЩ от възобновяеми енергийни източници надвишава този на природния газ за четвърта поредна година. Това е страхотна новина за соларната индустрия, тъй като слънчевата енергия се превърна в една от най-евтините възможности за производство на електроенергия. Очаква се през 2019 г. соларната индустрия да види още по-добри технологии, по-ефективни слънчеви панели и продължаващи проучвания за строителни материали за соларни клетки от трето поколение. Нова технология, като оптимизиране на максимално ниво на клетката, също ще бъде интегрирана в слънчевите панели през 2019 година.

 

Кои са най-очакваните нови технологии при фотоволтаичните инсталации през 2019 година?

 

Слънчевата индустрия бързо се разширява със стотици различни модели соларни панели. Това включва нарастващ брой премиум технологични марки в жилищния пазар. Новите технологии за 2019 г. за слънчеви панели, които се очаква да достигнат пазара, включват двулицеви висококачествени панели, изцяло стъклени модули, безрамкови и т.нар. "clear" соларни модули.

  • Двулицевите слънчеви панели, по-често известни като двустранни панели, предлагат добавена стойност чрез използване на слънчевата светлина през двете страни на панела чрез отразяване на повърхността отдолу. По-високата енергийна мощност прави тези панели привлекателна опция.
  • Всички стъклени слънчеви панели са иновативни по много начини, включително като са визуално по-привлекателни и трайни, отколкото типичните силициеви клетъчни панели. Те често са интегрирани в капандури и се славят като по-устойчиви на огън и по-малко склонни към ерозия.
  • Соларните панели без рамки решават проблема с неестетичните рамки на слънчевите панели, които много собственици смятат за най-малко атрактивен аспект на панелите на покрива. Соларните модули без рамки използват специализиран монтажен апарат, който съответства на панелите за по-рационален вид.
  • "Clear" слънчевите модули използват дизайн без рамки, изцяло затворен в стъкло, който използва същата технология на силиций като стандартните панели, но предлага по-атрактивен външен вид, като клетките са като сандвич между две стъклени обвивки, вместо да бъдат монтирани върху непрозрачен материал.

Други модерни технологии включват проекти за слънчев материал в персонализиран вид, който да съответства на покривните керемиди, интегрални слънчеви панели, инвертори и микро-мрежи, които са по-умни и по-малки от традиционните електрически инсталации.

 

По какви нови начини може да използвате соларната енергия през 2019 година?

 

Оползотворяването на силата на слънцето не е нова концепция, но иновациите ви позволяват да използвате слънчевата енергия по нови, гениални начини. Тъй като технологиите търсят възобновяеми източници за всекидневни предмети, компаниите продължават да адаптират продуктите си с нови тенденции, за да могат да работят или да се зареждат чрез слънчева енергия.

Слънчевото осветление е дългогодишно, популярно използване на слънчева енергия, но сегашните технологии го правят още по-изгодно. Соларното осветление подобрява ефективността на Вашия дом и намалява сметките ви за електричество, но все още не достатъчно развито извън дома. Общините, които търсят по-евтини опции за осветление, могат да се възползват от ефективните улични лампи със слънчева енергия.

Слънчевият транспорт предлага още един иновативен принос към възобновяемата енергия за различните видове транспорт. Докато пътищата, захранвани от слънчева енергия, вече се използват в ограничена употреба, очаквайте в близко бъдеще да видите фотоволтаични енергийни автомобили, автобуси, подлези, железопътни линии и самолети.

 

Защо използването на слънчевата енергия е полезно?

 

Макар и да има някои възприемани недостатъци, ползите от използването на слънчева енергия са много повече. Слънчевите енергийни (соларни) системи използват чиста енергия от слънцето, която свободно съществува и е неизчерпаема, и осигурява редица предимства като:

  • Намаляване или пълно елиминиране на сметките за енергия
  • Печалба от данъчни кредити и отстъпки
  • Спестявания от първия ден
  • Подобряване на стойността на препродажбата на вашия дом
  • Борба с емисиите на парникови газове
  • Намаляване на зависимостта от невъзобновяеми изкопаеми горива

 

 

Коментирай