В тази статия ще направим кратко сравнение между гъвкави, огъваеми, сгъваеми и обикновени соларни панели. Стандартните слънчеви панели са тежки и твърди, предният защитен слой над слънчевите клетки е с дебелина 3-4 мм и е изработен от закалено ултра-прозрачно стъкло. Тази стандартна комбинация е тествана повече от 70 години и несъмнено е най-добрият вариант за защита на клетките от атмосферни влияния и удари, като същевременно позволява на светлината да ги достигне.


Гъвкавите и огъваемите панели очевидно не могат да използват стъкло за защита, като вместо това при тях се използват полимери. Прозрачните полимерни филми винаги са били смятани за заместители на стъкло, те са по-леки и нечупливи, но какъвто и да е химическият избор, полимерите не могат да се сравняват със стъклото в един по-продължителен период от няколко десетилетия на открито.

Производителността ще варира в зависимост от качеството на използваните слънчеви клетки, използваните материали за ламиниране на тези клетки (материал за покритие, лепило) и качеството в процеса на сглобяване.

Трябва да се отбележи, че гъвкавите слънчеви панели, като цяло, имат по-кратък срок на експлоатация от традиционните панели и много от нискокачествените панели имат продължителност на живота до 1-2 години.

Не е изненадващо, че търговците също не предлагат никаква гаранция за тези продукти. Гаранцията, очевидно, е доста добър показател за това, колко продавач вярва в своя продукт. Една година - стандартна, две години - страхотна, три години - невероятно.

Един решаващ фактор при определяне на продължителността на живота на гъвкавите слънчеви панели е материалът за покритие. Двата по-популярни типа са PET и ETFE.

PET е полиестерна пластмаса, а ETFE е базиран на флуор полимер. Основните диференциращи фактори между тях са силата, издръжливостта и устойчивостта на корозия.

Докато PET-ламинираните гъвкави слънчеви панели обикновено имат продължителност на живота до 5 години, ламинираните с ETFE гъвкави слънчеви панели имат продължителност на живота до 10 години.
 

Със стремежа към устойчива енергия се наблюдава значително развитие в различните типове слънчеви панели.

По-долу ще се опитваме да очертаем накратко основните разлики между:

 

1. Гъвкави и полугъвкави слънчеви панели

Гъвкавите и полугъвкави слънчеви панели обикновено се изработват от много леки материали като пластмаса.

Средният гъвкав слънчев панел е от 50 до 150 вата, може да работи на около 18 волта и е добър за зареждане на 12-волтови батерии.

Обикновено те могат да бъдат монтирани без използване на тежки или конструктивни фиксиращи елементи - помислете за лепило, втулки, ципове или велкро.

Поради тази причина те също се наричат ​​залепващи слънчеви панели и обикновено могат да бъдат премахнати толкова лесно, колкото и да бъдат инсталирани.

Те са лесно транспортируеми и могат да се прехвърлят на други повърхности, което ги прави чудесни за дома или гама от приложения като къмпинг, камиони, каравани, лодки и за зареждане на различни типове батерии .

Едно нещо, което трябва да се отбележи при гъвкавите слънчеви панели е, че те не могат да се счупят или напукат, но са силно уязвими към остри предмети и скъсване.

 

2. Огъваеми слънчеви панели

Огъваемите слънчеви панели са гъвкави и полугъвкави слънчеви панели, които могат да се огъват или извиват до определена граница.

Огъваемите слънчеви панели обикновено могат да се огъват между 10 и 30 градуса, но не могат да бъдат напълно сгънати.

Хубавото на огъваемите слънчеви панели е, че те могат да бъдат монтирани на извити или неправилни повърхности.

 

3. Сгъваеми слънчеви панели

Сгъваемите слънчеви панели са изключително леки и лесно преносими.

Те могат да бъдат направени от полимерен ламинат (и обикновено се съдържат в зашит плат или платно) и са изключително лесни и удобни за пренасяне и транспорт.

Самите панели се сгъват един върху друг, което ги прави супер лесни за сгъване или разгъване.

Те са много удобни за дейности на открито, като туризъм, къмпинг, излети, плаж и всякаква друга дейност, където има движение.

Те могат да бъдат закачени към раници, дървета, палатки, разгънати на палуби на лодки, кола и др.

 

4. Стъклени / твърди слънчеви панели

Традиционен слънчев панел от стъкло с алуминиева или стоманена рамка.

Стъклените и твърдите слънчеви панели не могат да се транспортират, тъй като те обикновено изискват постоянно конструктивно фиксиране и са най-подходящи за домашни и търговски / промишлени приложения.

Добрата страна е, че стъклените слънчеви панели издържат много години с правилно почистване и експлоатация и имат много по-големи мощностни възможности.

Соларните панели, направени от закалено стъкло, за разлика от плоското стъкло обикновено са по-добър вариант.