Соларна помпа – евтина и екологична алтернатива на агрегата
 

Когато трябва да направим инвестиция, за да захраним нашата помпа за напояване на места, където електрозахранването изцяло липсва или е непостоянно, всички ние гледаме първоначалната сума, която трябва да отделим за закупуване на агрегат/соларна система и си казваме: агрегатът е в пъти по-евтин от фотоволтаиците, определено не си заслужава да избера соларното захранване. Но нека да направим една лесна и проста калкулация

Да предположим, че сме решили сме да напояваме нашите насаждения с помпа, която е с мощност от около 1-1.3 kW, като за да можем да преодолеем стартовия ток на помпата, сме решили да закупим дизелов агрегат с мощност от 3 KW, който варира в ценови диапазон от 500 до 800 лв. Ако приемем, че агрегатът харчи средно на час около 1 литър гориво, при сегашните цени на горивата това са около 2 лв. на час, което прави около 16 лв. на ден. За месец консумацията на гориво ще възлиза на около 500 лв. В допълнение ще имаме нужда и от поне един работник, който да се грижи за зареждането на агрегата, както и да го поддържа. Също така агрегатът има консумативи като масла, филтри, ремонти. Всичко това допълнително оскъпява средния разход за месец.

От другата страна е закупуването на соларна фотоволтаична система, захранвана от слънчеви соларни панели, която за конкретната помпа ще струва около 10000 лв. Инсталация от такъв тип не изисква никакъв персонал, включва се от един бутон и работи напълно автоматично, като се управлява интелигентно и разполага с датчици за горно и долно ниво. Соларната помпа ще работи напълно автономно през цялата светла част на деня. Соларният инвертор за управление на помпата, който е част от соларната система, се грижи напълно за помпа и ще удължава нейния експлоатационен срок. Инверторът за фотоволтаици разполага със защити от късо съединение, претоварване, ресторна защита и много други, които агрегатът не притежава, и които ако добавим към таблото при работа с агрегат, биха увеличили значително инвестицията за притежаването на агрегата.

Въпреки че изглежда като евтин източник на енергия, след кратък анализ се оказва, че агрегатът далеч не е толкова евтин и функционален в краткосрочен и дългосрочен план, колкото фотоволтаиците, които имат мощностна гаранция от 20 години.

Нека да погледнем и едно просто сравнение между агрегата и соларната система, което сме направили, отчитайки разходите за поливане за период от 4 месеца през лятото:
1. Разход за първоначално придобиване на агрегата: 700 лв.

Месечни разходи за работа и поддръжка: 500 лв. гориво x 4 месеца = 2000 лв.

+ 800 лв. за обслужване, транспорт на гориво и нужда от поне един работник, който да зарежда агрегата през тези 4 месеца.

Общо разходи за агрегата: Първоначален разход 700 лв., годишен разход 2800

2. Разход за първоначално придобиване на фотоволтаичната соларната система: 10000 лв.

Месечни разходи за поддръжка: 0 лв. - в соларната система не се инвестира нищо допълнително, защото консумативът, който се ползва е слънцето, което е  безплатно и неизчерпаемо.

Общо разходи за соларната система: Първоначален разход 10000 лв., годишен разход 0

След като направим някои прости изчисления получаваме следната калкулация с натрупване:

Година 1:

Агрегат: 3500 лв.

Соларна система: 10000 лв.

 

Година 2:

Агрегат: 6400 лв.

Соларна система: 10000 лв.

 

Година 3:

Агрегат: 9200 лв.

Соларна система: 10000 лв.

Тоест за около 3-3,2 години инвестицията за набавяне на соларна система за захранване на нашата помпа ще се възвърне в сравнение с инвестицията за захранване на помпата посредством агрегат. А от там нататък соларната система има изключително дълъг срок на експлоатация, което ще доведе до допълнителни спестявания години наред.

В допълнение е налице и още един фактор, който може драстично да намали срока за възвръщане на инвестицията от 3,2 години. Това е фактът, че агрегатът ще бъде използван само 4 месеца в годината, а фотоволтаичната система може да бъде преместена навсякъде, където има нужда от електричество, било то в дома, селскостопански двор, вила и други обекти, където ще осигурява автономно захранване или ще намалява сметките за електроенергия. В този случай Соларната система може да възвърне своята първоначална инвестиция и за период от 1 до 2 години!

Ако възнамерявате да изграждате помпена инсталация в райони без електрозахранване, можете без капка колебание да изберете соларното фотоволтаично захранване, което ще Ви спести не само солидно количество средства, но и време, главоболия и проблеми. Възползвайте се от нашите готови соларни комплекти или ни кажете единствено мощността на Вашата помпа, на чиято база ние ще изготвим Вашата индивидуална оферта.

Соларните помпи, които предлагаме, може да разгледате тук: Соларни помпи