Как да намалим сметките си за ток и постигнем енергийна независимост посредством соларни панели?

 

Замисляли ли сте се как малките промени в енергийните ни навици могат да доведат до голямо въздействие върху околната среда?Има много съвети за енергоспестяване в домашни условия, като се започне от малки навици в ежедневието до големи инвестиции, които не само помагат на околната среда, но и намаляват вашите сметки за енергия. Все пак големият въпрос е, кои са някои от простите съвети за намаляване на консумацията на енергия у дома?

 

Как да спестите енергия у дома?

1. Изключвайте осветлението, когато излизате от стаите
Основен навик за развитие и насърчаване е да се уверите, че винаги изключвате светлините, когато излизате от стая. Ако е необходимо си направете напомняне за това, докато не придобиете навик да го подсъзнателно. Можете да спестите не малка част от месечните си разходи за електроенергия, като правите нещо толкова просто ежедневно.

2. Използвайте LED светлини
Много домове вече преминаха към интелигентни LED светлини, тъй като не само изглеждат стилни и достъпни, но и са много по-ефективни от халогенните крушки.

3. Преминаване към ефективни уреди
Сушилните и хладилници са два от най-енергоемките уреди в дома и замяната им с по-ефективни модели може да намали потреблението на електроенергия дори наполовина, като по този начин ще намалите осезаемо сметките си за ток. Инсталирането на термопомпи е друга идея за намаляване на консумацията на електроенергия.

4. Изключвайте устройствата от щепсела
Излишно е да казваме колко е важно да изключите устройствата, когато не се използват. Не оставяйте устройствата в режим на готовност, а по-скоро ги изключете от електрическата мрежа и си спестете както от сметката си за ток и планетата.

5. Намаляване на използването на вода
Някои от лесни промени, за да намалите консумацията на вода, биха могли да си вземате бързи душове, като използвате само необходимото количество вода докато готвите както и да изключвате крановете, когато не се използват дори и за  секунди.

6. Поддържайте термостата на по-ниска температура
Стремете се да поддържате термостата си на по-ниска температура около 18-20 градуса, това може да доведе до голяма промяна и да спестите голяма част енергийните си разходи. Използването на програмируем интелигентен термостат е още по-добре възможност.

7. Използвайте интелигентни автоматизирани устройства
Интелигентните автоматизирани устройства могат да намалят вашите сметки за енергия, дори когато вие забравите да ги изключите. Интелигентните системи за автоматизация ще открият, когато вече не използвате устройството, и ще изключат захранването.

8. Използвайте прозорци с двоен стъклопакет
Вратите и прозорците с двоен стъклопакет са перфектно решение за модерен дом, тъй като те могат значително да намалят емисиите на парникови газове от отопление и охлаждане.

9. Гответе със затворен капак
Това е супер прост хак в ежедневието, за да спестите консумацията на енергия, когато започнете да готвите с капака, ще се уверите, че значително ще намалите времето за готвене и използването на вода.

10. Използване на интелигентен електромер.
Интелигентният измервателен уред е чудесен начин да видите колко енергия консумирате, това ще ви помогне да следите потреблението си в реално време, като по този начин ще ви даде индикации как и къде може да го намалите.

11. Пране при ниска температура
Когато е възможно изпирайте дрехите си с по-хладна температура и с пълен барабан, по този начин ще спестите много вода и електроенергия.

12. Устройства със соларна енергия
Тези дни можете да намерите соларна версия на почти всяка електроника, която използвате в дома си.

 

Топ алтернативни източници на енергия за домовете


Соларни панели

Слънчевите панели оглавяват списъка с най-популярните алтернативни източници на енергия, които могат да бъдат използвани в дома. Имайки предвид, че можете да захранвате къщата си с няколко панела, ако търсите малък скок в енергийната ефективност, слънчевата енергия е по-добър и екологичен начин да започнете да захранвате вашият дом извън мрежата. Има много  нови постижения в соларната фотоволтаична технология, което кара все повече собственици на жилища да погледнат в тази насока.
Разходите за инвестиране във фотоволтаични инсталации намаляха наполовина през последното десетилетие, така че много хора обмислят да изберат соларни панели за покрива си, за да генерират собствена чиста и възобновяема електроенергия. Може да разгледате предлаганите от нас соларни панели като посетите следният линк.

 

 

Вятърни перки

Използването на вятърни турбини за производство на електроенергия ще зависи до голяма степен от това къде живеете. Инсталирането на малки вятърни перни във вашия дом е чудесен екологичен вариант за живеещите на места с добри скорости на вятъра. За жалост в България районите отговарящи на тези изисквания са много малко.

 

Геотермална мощност

Използването на геотермална енергия за отопление и охлаждане на вашия дом е много ефективен начин за инвестиране в енергийна ефективност. Термопомпите от наземния източник осигуряват постоянно отопление и охлаждане в цялата ви къща и са дълговечни и ефективни, като ви позволяват да извлечете ползите от тях в продължение на десетилетия.

Старайте се да използвате колкото се може по-малко енергия от мрежата, допълнителни мерки, които можете да предприемете за намаляването на консумация са:Изолация на стените
И изолацията на тавана или стените може да намали вашите сметки за енергия и да помогне за намаляване на потреблението ви, особено в случаите на по-стари домове, които не са изградени по енергийно ефективен начин. Това е добър начин да повишите вашата енергийна ефективност и независимост.Използвайте Умни устройства
Всеки съвременен купувач на жилища в наши дни търси интелигентни домове, които облекчават живота им и намаляват вредата към околната среда.При спазване на всички описани по-горе съвети и инсталиране на фотоволтаична инсталация от соларни панели, би могло да ви осигури 100% независимост.

 

Направете Запитване