Какъв соларен контролер да изберем MPPT или PWM?

Автор admin 28/08/2017 1 Коментари

В тази статия сме се постарали да съберем и синтезираме достатъчно количество информация, която да Ви помогне да разберете по-добре каква е разликата и защо трябва да изберете MPPT или PWM тип слънчев контролер за Вашата система. В почти всички системи за слънчева енергия, които използват батерии, е необходим соларен регулатор на зареждането на акумулаторните батерии. Работата на контролера за зареждане на слънчевата енергия е да регулира мощността, която преминава от фотоволтаичните панели към батериите. Презареждането на батериите ще намали значително живота на батерията и в най-лошия случай ще доведе до повреждане на батериите до точката, в която те не могат да се използват.
Най-елементарният заряден контролер просто следи напрежението на акумулатора и отваря веригата, спирайки зареждането, когато напрежението на батерията се повиши до определено ниво. По-старите контролери използват механично реле за отваряне или затваряне на веригата, спиране или пускане на захранване към батериите.
По-модерните контролери за зареждане използват Pulse Width Modulation (Pulse Width Modulation -
 PWM контролер), за да могат бавно да  намаляват мощността, подавана към батериите, когато батериите се доближават до пълно си зареждане. Този тип контролер позволява батериите да се зареждат по-пълно с по-малко натоварване на батерията, като удължават живота на батерията. Той също така може да поддържа акумулаторите в напълно заредено състояние (наречено "float") за неопределено време. PWM е по-сложна технология, но тези контролери нямат механични връзки за прекъсване.
Най-новият и най-добър тип контролер за слънчево зареждане се нарича максимално проследяване на мощността или MPPT контролер.
 MPPT контролерите основно могат да преобразуват излишното напрежение в ампераж. Това има предимства в няколко различни области.
Повечето системи за слънчева енергия използват 12-волтови батерии, които можете да намерите и в автомобилите. Слънчевите панели могат да осигурят много по-голямо напрежение, отколкото е необходимо за зареждане на акумулаторите. По същество при превръщането на излишното напрежение в допълнителен ампераж, напрежението на заряда може да се поддържа на оптимално ниво, докато времето за пълното зареждане на батериите се намалява. Това позволява на слънчевата електроенергия да работи оптимално по всяко време.
Друга област, която се подобрява от зарядния контролер от тип MPPT, е загубата на мощност. По-ниското напрежение в проводниците, свързващи соларните панели със зарядния контролер, води до по-висока загуба на енергия в проводниците, отколкото до по-високо напрежение. С PWM контролер, използван за зареждане на 12V акумулатор, напрежението от слънчевия панел към контролера обикновено трябва да бъде 18V. Използването на MPPT контролер позволява много по-високо напрежение в кабелите от панелите до соларния контролер
. Тогава MPPT контролерът преобразува излишното напрежение в допълнителни ампери. Чрез по-високо напрежение в кабелите от соларните панели към контролера загубата на ток в кабела се намалява значително.
При използване на панели с високо напрежение "Grid Connect" с VOC напрежения над 35V за зареждане на 12V батерия, единственият възможен контролер е MPPT заряден контролер.

PWM Соларни контролери

Предимства

–Контролерите PWM са изградени по технология, изпитана във времето. Те са използвани от години в слънчеви системи и са се доказали. Тези контролери са евтини, издръжливи, като повечето разполагат пасивно охлаждане. Те се предлагат в различни размери и намират широко приложени

Недостатъци

-Номиналното напрежение на соларния вход трябва да съответства на номиналното напрежение на батерията, ако искате да използвате PWM контролер. PWM контролерите имат ограничена мощност за растеж на системата - не могат да се използват при свързване на модули за постигане на по-високо напрежение.

 

MPPT Соларни контролери

Предимства

– MPPT контролерите предлагат потенциално увеличение на ефективността на зареждане с до 30%. Тези контролери също така предлагат възможността да имате масив с по-високо входно напрежение от батерийния блок. MPPT контролерите предлагат голяма гъвкавост за растежа на системата - те са единственият начин за регулиране на мрежовите модули за зареждане на батерията

Недостатъци

– MPPT контролерите са по-скъпи, понякога струват до четири-пет пъти повече отколкото PWM контролерите. MPPT обикновено са с по-големи във физически размер обеми. Оразмеряването на подходящ слънчев масив може да бъде предизвикателство, ако не разполагате с ръководството за експлоатация на MPPT контролера от производителя.

MPPT и PWM соларни зарядни контролери, които предлагаме, може да намерите тук: Соларни контролери 

1 Коментари

Камен Николаев:
05/12/2018, 11:14:20 PM
Отговор

Панел 1,6х1 m, с изход 29/30 V , 8,4/9 A, на каравана зареждащ 180 Ah / 12 V акумулатор през PWM контролер 15 A, който дефектира и причинява щети на мобилна радио апаратура, захранвана с 12 V/ като подава директно 30 V от панела. Възможно е акумулаторът да е бил разкачен от веригата. Акумулаторът не е бордови на МПС и се зарежда автономно, само от панела.Моля за съвет за устройство или нов модел контролер/ PWM или MPPT /, включено във веригата с функция на DC напреженова защита.Такива има за AC 230 V, с прогр. функции, необходимо е подобно за DC 12/24 V или контролер с такава защита.

Коментирай