Колко струва подмяната на соларен инвертор в България?

Автор admin 08/08/2019 0 Коментари

Колко струва замяната на слънчевия фотоволтаичен преобразувател - Соларен Инвертор в България?


Разходи и съображения за подмяна на соларни инвертори


Разходите за подмяна на слънчевите фотоволтаични инвертори значително варират от един инвертор към друг. Най-общо казано, цената за подмяна на инвертор за слънчева енергия може да варира от 500 до няколко хиляди лева, в зависимост от соларния PV инвертор, с който вашите соларни панели работят в момента, както и вида, който решите да използвате.

Това е така, защото разходите за подмяна на соларен фотоволтаичен инвертор зависят от редица фактори, включително потенциалната мощност на инвертора, неговата ефективност на преобразуване и вида на инвертора. Например, разходите за подмяна на слънчеви фотоволтаични инвертори са по-високи за микро инверторите, отколкото за стринговите инвертори (също често наричани централни инвертори или мрежови инвертори).

Ако не сте сигурни какъв тип инвертор за слънчева енергия имате в момента, свържете се с нас, за да получите повече информация за вашата слънчева фотоволтаична система или просто разгледайте договорното си споразумение с търговеца, от който сте го закупили.

Ако се интересувате от разходите за подмяна на слънчеви PV инвертори и бихте искали да си помогнете със събирането на оферти, нашите специалисти ще се радват да ви помогнат.

За повече информация относно разходите за подмяна на соларен PV инвертор, просто попълнете следната формата ще получете подходяща оферта за вашите нужди. Тази услуга е напълно безплатна и не обвързваща.

 

 

Направете Запитване

 

 

 

Прочетете нашето ръководство за разходите за подмяна на соларни преобразуватели. 


Какво е соларен инвертор?
Колко струват стринговите инвертори?
Колко струват Микро инверторите?
Кога се нуждаете от подмяна на вашият слънчев инвертор?
Най-добрите производители на PV инвертори
Намерете най-добрия инсталатор, който да замени вашия инвертор.

 

Какво е слънчев инвертор?


Без да влизаме в прекалено технически подробности, соларният инвертор е голям компонент в системата от соларни панели, който превръща постоянния ток (DC), произведен от вашите слънчеви панели, в готов за употреба променлив ток (AC), за да захранва вашия дом.

Повечето инвертори обикновено имат ефективност на конверсия между 93% и 96%. Съществуват обаче някои по-нови модели, които имат коефициент на полезна ефективност в диапазона от 97% и 99%. Тъй като тези инвертори са по-ефективни при преобразуване на енергия, разходите за слънчеви фотоволтаични преобразуватели на тези инвертори са значително по-високи в сравнение с по-малко ефективните на пазара.

Разходите за подмяна на слънчеви PV инвертори представляват един от най-големите разходи във всяка дадена система от слънчеви панели и обикновено попадат в два типа: стрингови инвертори и Микро инвертори. За по-обща информация за слънчевите панели можете да разгледате нашето ръководство за соларни панели.

Въпреки че общите ремонти и подмяна на инвертор на слънчева енергия не трябва да се извършват от първоначалния инсталатор, се препоръчва да проверите отново първоначалното си споразумение, за да видите дали договарянето с друг инсталатор може да повлияе на вашата гаранция и правилен избор.

 

Колко струват стринговите инвертори?


Стринговите инвертори са вариант с по-ниска цена в сравнение с Микро инверторите и през последните години се наблюдава бързо въвеждане на пазара в България.

Причината, поради която разходите за подмяна на слънчевия фотоволтаичен инвертор от този тип е по-евтина, е, че този тип инвертор поема енергийния си вход от верига от слънчеви панели, наричани „стринг“. Изпълнението и ефективността на този така наречен "низ" се управлява от работата на най-слабия панел в него.

Така че, ако има дори един засенчен панел на стринг от 14 панела, който получава по-малко от идеалното количество слънчева енергия, тогава всички останали придружаващи панели биха претърпели същата еквивалентна загуба на продукция, което от своя страна би довело до намаляване на колективно изпълнение на целия низ.

 

Повечето стрингови инвертори се предлагат с 5- до 10-годишна гаранция, която може да бъде удължена срещу допълнително заплащане. Като се има предвид, че повечето соларни панели се предлагат с 25-годишна гаранция, разбира се, че в един момент е възможно да  се наложи замените инверторите си.

Средната цена за подмяна на соларен PV инвертор от стрингов тип /мрежов/ обикновено варира от 1500 до 8000 лв. Вашият инсталатор може да ви предложи повече информация за това кой инвертор би отговарял най-добре на вашите нужди и кои от тях използват най-често.

 

ОБОБЩЕНИЕ НА СТРИНГОВИТЕ ИНВЕРТЕРИ

Средни разходи за подмяна на соларен PV инвертор: от 1500 до 8000 лева
Средна продължителност на живота на инвертора: 10-15 години
Средна продължителност на гаранцията: 5 до 10 години
 

 

Предимства на мрежовия инвертор Недостатъци на мрежовия инвертор
По-ниски предходни разходи в сравнение с микро инверторите 

По-податливи на намаляване на ефективността в резултат на неравномерно излъчване

Инсталирането на закрито означава, че те са по-малко податливи на износване, отколкото Микро инверторите

Силно повлияни от единични точки на повреда - т.е. ако един панел се повреди, това се отразява и на изхода на други панели

 

 

Колко струват Микро инверторите?


Микро инверторите най-често се използват на по-малки масиви и по същество са малки инвертори, които се монтират директно зад отделни слънчеви панели. С други думи, тези инвертори преобразуват изхода на постоянен ток от всеки панел в самия източник на създаване на енергия.

Причината, че Микро инверторите струват повече е просто, че те решават много от проблемите, свързани със стринговите инвертори. Техните модулни системи, например, предлагат не само полза за спестяване на пространство, но също така гарантират, че един неизправен панел не влияе върху производителността на цял низ от фотоволтаични панели.

 

 

Средната цена за подмяна на соларен мирко PV инвертор обикновено варира от 60 до 300 лв на соларен панел. Като се има предвид, че средната слънчева фотоволтаична система в България се състои от 15 панела, това означава, че цялостното обновяване може да доведе до инвестиционни разходи над 6500 лв.

Но разходите за подмяна на такъв тип соларен инвертор не са само по-високи, но този тип инвертор също е и по-сложен за инсталиране и подмяна, отколкото при мрежовите инвертори. Те могат да функционират безпроблемно значително по-дълго от мрежовите инвертори: понякога до 25 години.

Ако цената е най-голямата ви грижа, много потребители купуват дългосрочни соларни гаранции, за да покрият разходите си за подмяна на микро инвертори.

 

ОБОБЩЕНИЕ НА МИКРО ИНВЕРТЕРИ

Средни разходи за подмяна на соларен PV инвертор: от 60 до 300 лв на единица (за панел)
Средна продължителност на живота: До 25 години
Средна продължителност на гаранцията: 15 до 25 години

 

 

Предимства на микро инвертор Недостатъци на микро инвертор
По-добра производителност в засенчени условия с по-високи общи добиви

Високи авансови разходи и по-сложен монтаж

Дефектен соларен панел няма ефект върху генерирането на други слънчеви панели, тъй като те работят независимо един от друг

По-податливи на износване поради местоположението си (на покривите, а не на закрито)

 

Кога се нуждаете от подмяна на вашият Соларен Инвертор?


Докато повечето инвертори за слънчева енергия идват с гаранционна продължителност от около 5 до 10 години, те изискват редовна поддръжка, за да се гарантира оптимална ефективност на слънчевия фотоволтаик. Например, висококачественият, добре поддържан стрингов инвертор може да издържи и над 15 години, докато нискокачественият, не толкова добре поддържан соларен инвертор едва успява да издържи 5 години.

Често, когато енергийната мощност на дадена система от слънчеви панели намалява, много потребители веднага приемат, че виновен е инверторът. Този спад на производителността обаче трябва да се очаква през целия живот на всяка система от слънчеви панели.

Ето защо, вместо да пристъпваме към заключения, е важно потребителите да извършат правилна здравна проверка на своя инвертор, или да се свържат с професионалисти, които да определят дали е време за подмяна на соларен инвертор или има дефектирали соларни панели, прекъснати връзки, или друга причина.

 

Най-добрите производители на Соларни Инвертори


За да определите най-добрия инвертор за слънчева енергия за вас, има някои аспекти, които трябва да вземете предвид цената, включително:

Качество: колко ефективна е реализацията?


Характеристики: дали е активиран WiFi / може ли безжично да се свърже към система за наблюдение?

Гаранция: дали тя покрива достатъчно продължителността на живота на соларния PV инвертор?
След продажбено обслужване и поддръжка: какви услуги след инсталиране предоставят инсталаторите?

За да ви помогнем да се запознаете с пазара на инверторите в България, по-долу е даден списък на най-популярните соларни преобразуватели у нас:

 

SMA - Основана през 1981 г. в Германия, SMA е известна със своите услуги след продажбата и ниските нива дефектиране. Въпреки че компанията иска премия за своите продукти, тя също така предлага на потребителите разширени гаранции за конкурентно ценообразуване, при които дефектните инвертори са заменени с нови за нула допълнителни такси.

 

Fronius - Основан в Австрия през 1945 г., Fronius е близък конкурент на SMA, който бързо придобива сцепление в България както на жилищни, така и на търговски пазари. Може би еднo от най-големите предимства на Fronius е, че инверторите на Fronius позволяват на потребителите лесно да наблюдават данните за производителността на инвертора в реално време чрез уеб или  мобилно приложение.

 

ABB - По-рано известен като Power One, ABB са малко по-надеждни от SolaX Power и значително по-евтини от SMA. Те също са добре известни с изключителните си услуги след продажбата и ниските нива на дефектиране.

 

 

Намерете най-добрия инсталатор, който да замени вашия инвертор


Ако сте на пазара за нов инвертор за слънчева енергия, уверете се, че правите своите изследвания правилно и знаете точно какви са вашите цели. 
Също така препоръчваме да се свържете с нашите специалисти от Екс Пи Ай /XPI LTD/ за съвети кой инвертор би отговарял най-добре на вашите нужди и изисквания.

 

 

 

Коментирай