Защо слънчевите панели в България  предлагат големи възможности

 

Соларните панели в България се възползват от един от най-мощните и свободни ресурси на природата: енергията, произведена от слънцето. Слънчевите панели, наричани още фотоволтаични или слънчеви фотоволтаични модули, са тип система от слънчеви клетки, която използва полупроводникови технологии за преобразуване на енергия от слънчева светлина в електричество. За да ви помогне при преминаването към възобновяема енергия, тази статия подчертава най-практичната информация за разходите за инсталация, стимулите, характеристиките и цените на слънчевите панели в България.

Цените на слънчевите панели постоянно намаляват през последните няколко години. Средните домашни слънчеви панели струват около 9-12 хил.лева. Слънчевите решетки в този ценови диапазон могат да ви осигурят система с мощност от около 3-4 kW, произвеждаща около 4600 kWh годишно, при условие че слънчевите панели имат наклон от 25-45 градуса.

С развитието на новите технологии експертите откриват нови начини за производство на слънчеви енергийни компоненти. Така в не толкова далечното бъдеще вероятността за понижаване на цените на слънчевите клетки е значително реалистична.

Ако се интересувате от соларни панели за вашия дом, и бихте искали да научите повече за възможностите си за възобновяема енергия, Екс Пи Ай ООД /XPI LTD/ е тук за вас. Нашата услуга е професионална. Просто попълнете незадължителната форма в горното поле на сайта или ни изпратете вашето запитване на office@xpi.bg и ние ще се свържем с вас скоро.

 

 

 

Ако искате да научите повече за слънчевата енергия,  просто продължавайте да четете! По-долу ще намерите информация не само за разходите за слънчеви панели, но и за:

1. Ползите от тях, 2. Как работи технологията,
3. И това, което трябва да знаете, преди да инсталирате слънчева система.


Какво ще научите за соларните панели

 

Колко струват слънчевите панели?

Какви са ползите от соларните панели?

Как работят фотоволтаичните панели?

Как да инсталирате слънчеви панели?

Преди да инвестирате в слънчеви панели

Как да купим евтини соларни панели?

Получаване на разрешение за инсталиране на соларни панели

Слънчеви панели и застраховане

 

Как работят слънчевите панели?

Както е показано на снимката по-долу, соларен панел (или модул) е група от клетки, свързани по електронен път и групирани в рамка. Много модули са събрани, за да образуват слънчева решетка, a  много масиви, свързани заедно образуват слънчева система. Можете да намерите подробна информация за видовете соларни панели тук.

 

Слънчевите клетки или фотоволтаичните (PV) клетки превръщат слънчевата светлина директно в електричество. Слънчевите клетки са свързани по електронен път и са опаковани заедно в рамка, известна като слънчев панел. Слънчевите клетки са направени от полупроводници като силиций, които абсорбират слънчевата светлина и я преобразуват в електричество.

Електрическите проводници са свързани към положителни и отрицателни клеми, като по този начин образуват електрическа верига. От там електроните могат да бъдат уловени под формата на електрически ток (електричество). Този ток, заедно с напрежението на клетката (което е резултат от вграденото в него електрическо поле или полета), определя силата (или мощността), която слънчевата клетка може да произведе.

Има самостоятелни фотоволтаични системи и мрежово свързани системи. Това, което ги различава, е че в първия случай слънчевата енергия се съхранява за лична употреба, докато в соларната система, свързана с мрежата, можете да продадете излишъка си от електричество обратно към мрежата.

Изненадващо е, че слънчевите панели не се нуждаят от пряка слънчева светлина. Въпреки че ефективността се увеличава в слънчевите дни, соларните панели също произвеждат значително количество електроенергия в облачни дни и през зимния сезон. Графиката по-долу показва колко енергия се събира от слънчеви панели през цялата година (със слънчеви панели, обърнати на юг и система 3kWp). Мощността на PV соларните панели се измерва в киловат пик (kWp).

 


 

Типичният соларен панел на пазара има ефективност от поне 16.5%, което означава, че над една шеста от слънчевата светлина, която „удря“ модула, се преобразува в електричество. Едно важно предизвикателство за фотоволтаичната индустрия е да подобри ефективността на слънчевите модули и в същото време да намали разходите за изработка на единица клетка.


Какви са ползите от поставянето на соларни панели в България?
Соларните панели в България са все по-популярен избор на технология за възобновяема енергия

Освен че са екологични, слънчевите клетки осигуряват значителни икономии от сметката Ви за електричество. И докато има няколко недостатъка, дългосрочните ползи от инвестирането в слънчеви панели далеч надхвърлят минусите.

Ако търсите решение за слънчева енергия за отопление, слънчевата топлина е достъпно решение. Друг вариант е инсталирането на термодинамични панели, които са по-скъпи, но могат да доставят 90% или повече от нуждите за битова гореща вода.

По-долу е даден списък на основните предимства и недостатъци на този възобновяем източник на енергия:


ПРЕДИМСТВА

 

Намалява сметките за електроенергия

Сметките за енергия през последните години са се увеличили с поне 7% годишно. Можете да се предпазите от нарастващите сметки за комунални услуги, като включите слънчевите панели във вашия енергиен микс. Това ще намали значително сметките ви за електричество. Така че, докато разходите за комунални услуги продължават да нарастват всяка година, слънчевите панели могат да помогнат за намаляване на въздействието. Също така имайте предвид, че електричеството, генерирано от соларни панели, е безплатно.

Продава обратно електричество

Ако вашата система произвежда повече енергия, отколкото ви е необходима, чрез тарифни схеми, можете да продадете излишъка обратно на мрежата. По този начин, освен намаляването на сметките за комунални услуги, инвестициите ви в слънчеви панели ви дават гаранция за доход, подкрепен от държавата, за следващите 20 години.

Намалява отделянето на вредни газове 

Преминаването към соларна енергия намалява отделянето на въглерод, тъй като е зелен, възобновяем източник на енергия. За разлика от традиционните електрически генератори, слънчевата енергия не отделя вредни въглероден диоксид (CO2) или други замърсители. Прогнозите показват също, че слънчевите панели за домове могат да спестят около един тон CO2 годишно, което възлиза на около 25-40 тона през целият им живот.

Ефективност през цялата година

Слънчевите панели работят целогодишно. Пълният им потенциал се освобождава по време на слънчевите месеци, но те също произвеждат значително количество електроенергия през зимата, както и в облачни дни.

Не се изисква поддръжка

Слънчевите панели не се нуждаят от почти никаква поддръжка. След като панелите са инсталирани, трябва да ги поддържате чисти и да проверявате единствено дали растителност не започва да засенчва соларния PV масив. Поддържането на чиста инсталация може да бъде още по-лесно, когато слънчевите панели са монтирани на покрив, тъй като валежите могат да помогнат за почистването на праха от системата.

При земните соларни панели поддръжката може да бъде по-проблематична, тъй като инсталацията може да натрупа прах, отломки, сняг или птичи тор. Всяка мръсотия може да бъде отстранена от соларните панели с помощта на топла вода, четка и евентуално почистваща течност.

Независимост от мрежата

Соларните панели са идеални в отдалечени райони, където разширяването на електропроводи за свързване с електрическата мрежа би било твърде скъпо. Те са достъпно и ефективно решение за изолирани домове в селските райони на страната.

Съществува и възможност за интегриране на батерии в слънчеви системи и това може да се използва като енергиен склад. Батериите съхраняват енергия, събрана от слънчеви клетки, спестявайки я за дъждовни дни или за използване през нощта. Разходите за система за съхранение на енергиия в слънчеви батерии не са ниски, като обикновено варират между 2500 и 15000 лева в зависимост от размера и капацитета. 


 

НЕДОСТАТЪЦИ

 

Висока първоначална цена

Не е изненадващо, че разходите за соларни панели първоначално са високи. Въпреки това, редица програми за субсидии, както и правителствени отстъпки, помагат да се компенсират разходите. С появата на нови технологии в областта на слънчевите панели, цените на слънчевите панели се очаква да продължат да намаляват, което прави инвестицията по-достъпна.

Зависимост от слънчева светлина

Слънчевите панели зависят от слънчевата светлина и макар това да не означава непременно пряка слънчева светлина, те са най-ефективни на места с ярка и директна слънчева светлина. По този начин те не могат да произвеждат енергия през нощта и са по-малко ефективни по време на тъмните зими. Ефективното решение за това е, следователно, да се премине към основната електрическа мрежа през нощта. Алтернативно, домовете със самостоятелна система могат да съхраняват енергия в батерии през деня, за да бъдат използвани през нощта.

Разположение на слънчевите панели

Неточното поставяне на слънчеви панели може да бъде сериозна пречка за ефективността на производството на електроенергия. Тези, които са най-засегнати от това, са домове, засенчени от дървета или друга растителност. По същия начин, ако живеете в район, заобиколен от големи сгради, ефективността на слънчевите панели ще бъде ограничена. Въпреки това, ефективността може да бъде увеличена чрез добавяне на повече панели към покрива, за да се генерира достатъчно количество енергия.


Колко струват слънчевите панели?


Трудно е да се изчисли точната цена на слънчевите панели поради многото фактори, които могат да повлияят на цената на слънчевите панели. Средната домашна фотоволтаична система за електроенергия може да струва между 7 000 и 12 000 лева.

Като цяло, колкото по-скъпа е системата, толкова повече електроенергия генерира и следователно повече спестявания може да донесе. За разлика от това, инсталирането на типична слънчева отоплителна система е много по-евтино. Цените могат да варират от 3000 до 5000 лв. в зависимост от размера на инсталацията и нейните характеристики.

Важно е да се отбележи, че въпреки че разходите за соларни панели са скъпи, през последните години цените на слънчевите панели са спаднали значително и подобренията в технологиите са довели до по-ефективни системи, което прави предимствата още по-примамливи.

По-долу сме показали приблизително колко можете да очаквате да похарчите за слънчеви панели за домашна употреба на база на застроена площ от вашият покрив.


Площ на покрива m2Инсталирана МощностПрибл. цена (лв.) 
+/- 7 1 kWpот 5000 лв.
+/- 142 kWpот 7000 лв.
+/- 213 kWpот 9000 лв.
+/- 284 kWpот 11000 лв.


Как да си купим правилните соларни панели?

 

Много хора искат да намерят евтини слънчеви панели. Въпреки това, не трябва да мислите само за цените на слънчевите панели, а комплексно за всичко, което е необходимо, за да инсталирате вашата соларна система за ток. Освен първоначалната инвестиция, трябва да обмислите колко добре е изолиран вашият дом, така че да изисквате по-малко от системата. Това ще ви спести много пари с течение на времето!

В следващия раздел ще ви представим някои умни съвети, които трябва да имате предвид, когато искате да закупите слънчеви панели.


Преди да инвестирате в слънчеви панели


Преди да инвестирате в слънчевата енергия е разумно да се информирате за разрешенията за планиране, застраховането и някои съвети, за да извлечете максимума от инвестицията си. Ако искате да максимизирате ползите от инвестирането в соларни панели и искате да намалите разходите си за сметки за комунални услуги, тогава трябва да сте сигурни, че вашият имот е енергийно ефективен. Някои ключови фактори, които трябва да се вземат предвид, са:

Местоположение

Разположена ли е системата така, че слънчевите клетки да улавят слънчевата светлина, поне от 9 до 15 часа? Фотоволтаичните инсталации, монтирани на покрива, са силно зависими от доброто местоположение. 

Пригодността на покрива

При инсталирането на слънчевата система на по-стари сгради е важно да се вземе под внимание,  дали покривът ще може да поддържа теглото на слънчевата система.

Размер на слънчевите панели

Слънчевите клетки се предлагат в различни видове различни форми и размери. Изчисляването на нуждите от електроенергия ще осигури по-широк диапазон на необходимия размер на панела.


Какви видове слънчеви клетки има?


Монокристални слънчеви клетки


Монокристалните слънчеви клетки са направени от еднокристален силиций и са доста отличителни, тъй като обикновено имат черно оцветяване.

Предимства

Монокристалните слънчеви клетки имат най-високи нива на ефективност (15-23%).
Тъй като те са най-ефективните, те изискват по-малко пространство в сравнение с другите видове фотоволтаични панели.

Недостатъци

Те са най-скъпите слънчеви клетки на пазара. 
Тъй като всяка от четирите страни на клетките е отрязана, първоначално използваният силиций завършва като отпадъчен материал.

 

Поликристални слънчеви клетки


За разлика от монокристалните клетки, поликристалните не изискват техните четири страни да бъдат изрязани. Вместо това, силицият се стопява и излива в квадратни форми, като по този начин образува идеални квадратни клетки.

Предимства

Производственият процес е по-лесен и по-евтин в сравнение с монокристалния. Също така се избягват силициевите отпадъци.
Имат добри показатели при облачно време.

Недостатъци

Поради по-ниските нива на чистота на силиций, ефективността се изчислява на около 14-19%.
По-ниската им производителност ги прави по-малко ефективни. Това означава, че ще ви трябва малко повече свободно място за инсталацията.

 

Ръководство за инсталиране на слънчеви панели


При инсталирането на слънчеви панели трябва да вземем под внимание някои основни фактори, като наклона на покрива (ориентация и наклон), местоположение на обекта, форма на покрива и засенчване. Най-добрата конфигурация за инсталиране на соларни панели е да има покрив, обърнат на юг под ъгъл от около 30 градуса. По този начин слънчевите панели могат да дадат най-добрата годишна производителност.

Слънчевите панели обаче ще работят ефективно и при други обстоятелства. Масивът от слънчеви панели не се влияе толкова много от засенчване рано сутрин и късно вечер, но е важно да се пази инсталацията от всякакво засенчване между 10:00 и 16:00 часа.

Размерът и ефективността на соларните панели са в пряка връзка с тяхната мощност. Колкото по-голяма е системата, толкова повече енергия ще може да произвежда, като по този начин се увеличава и коефициентът на полезно действие. Система, изградена от панели с мощност от 1 kW ще произвежда между 1300 и 1600 kWh годишно, докато по-голямата система от 5 kW ще може да произвежда до 8000 kWh годишно.

 

Процесът на инсталиране в 7 стъпки


1-ва стъпка: Издигане на скелето

Първата стъпка в процеса е да се издигне скелето. Това ще осигури безопасност за монтажния екип, когато се намира на покрива

2-ра стъпка: Поставяне на анкери на покрива

След като скелето е настроено, пристига екипът за инсталиране. Екипът започва с поставяне на анкерите на покрива, които ще държат основата на соларните панели. Използваните типове анкери зависят от типа на покрива.

3-та стъпка: Поставяне на конструкция

Следващата стъпка е да закрепите рамката, която се състои от алуминиеви или метални пръти. Решетките трябва да бъдат монтирани в права посока и паралелни една на друга.

4-та стъпка: Инсталиране на панелите

След като рамката е закрепена, може да започне инсталацията на слънчевите панели. Панелите са захванати към алуминиевата рамка, но първоначално не са прекалено стегнати, за да се позволи регулиране на рамката. След като бъдат настроени в желаната позиция, те ще бъдат здраво закрепени посредством скоби.

5-та стъпка: Свързване на соларните панели

Сега, когато панелите са здраво закрепени върху рамката, следващата стъпка е да ги свържете. Те трябва да бъдат свързани към инвертора, който обикновено е на тавана на домакинството. Инверторът е компонент на панелната система, която преобразува абсорбираната енергия от панелите в постоянен ток и който може да се използва от домакинските уреди. Бъдете готови да смените слънчевия си фотоволтаичен инвертор на всеки 8-15 години, тъй като тези машини имат по-кратки срокове на експлоатация от слънчевите панели.

6-та стъпка: Окончателни връзки с потребителското звено

След като панелите са свързани към инвертора, трябва бъдат направени крайните връзки към потребителския модул. Ще бъде свързан и електромер, чиято цел е да следи колко електричество произвеждат слънчевите панели. По време на монтажа на електрическата инсталация трябва да се изключи електрозахранването на домакинството.

7-та стъпка: Тестване на соларните панели

След като кабелите са монтирани към инвертора заедно с измервателния уред, инсталацията е почти завършена. Сега остава само да включите захранването и да тествате системата. След като това приключи, инсталацията е официално приключила и системата може да започне да работи.

 

Разрешение за проектиране и инсталиране на слънчеви инсталации


В България все още не е необходимо разрешение за изграждане на фотоволтаична система за собствени нужди, било то автономна или свързана към мрежата. Изискват се проекти и разрешения само и единствено, когато ще продавате произведената от вас енергия към ЕРП, като повече за процедурата може да прочетете тук.


Как мога да намеря подходящия соларен инсталатор в България?


Намирането на подходящия соларен инсталатор не е толкова лесно, колкото изглежда. Несъмнено, тъй като необходимата инвестиция е доста значителна, вие ще искате да направите покупка, на която ще се радвате през целия живот на Слънчевата система. Ето защо трябва да сравните доставчиците на слънчеви панели и съответните им опции и да се уверите, че избирате надежден и сертифициран доставчик, който предлага завършен продукт.

Знаем, че намирането на подходящите доставчици на слънчеви панели може да означава инвестиране на известно време в проучване. Искаме да улесним този процес, като ви предоставим безплатна консултация с наш топ консултант, който ще ви предостави най-актуалната информация, която ще ви бъде необходима за направата на правилният избор.

 

 

Направете Запитване