В тази статия ще разгледаме видовете соларни системи за ток, техният принцип на работа. Какъв тип фотоволтаична система да изберем спрямо нашите нужди, както и правилното оразмеряване на инсталацията.

 

Соларните система за ток могат да бъдат разграничени основно на 4 групи:

 

1. Автономна соларна система - още позната като OFF GRID система.

 Типичното при този вид инсталации е, че задължително се използват акумулатори /батерии/, а мрежата отсъства. Принципната схема показана по-долу, изобразява ясно принципа на работа на такава система. Монтираните соларни панели се свързват с устройство наречено соларен контролер / повече за принципа на работа на соларните контролери може да прочетете тук / , което има задачата да свали входното DC напрежение на фотоволтаичния панел / взимаме за пример 250Wp панел/ от 30V на около ~14V, като по-този начин осигурява плавното зареждане на акумулаторна система свързана на 12V. Разбира се при по-високи напрежения на акумулаторния блок /например 48V/ е необходимо монтирането  на по-голямо количество фотоволтаици.  Соларният контролер се грижи за "здравето" на Вашата батерия, не позволява презареждане, както и разреждане под номиналните граници за всеки модел батерия. След като сме осигурили сигурен заряд на нашите акумулатори, свързваме изходното напрежение на техния блок с инвертора, който може да бъде с различна мощност / например при захранване на 2 крушки и телевизор - 300 W ватов инвертор би бил напълно достатъчен/. Единственото условие при избора на инвертор, след като сме избрали подходящата мощност, е да се съобразим с напрежението на нашия батериен блок - не може да инсталираме 24V инвертор на 12V батериен блок! Всеки инвертор има изход ~220V или ~380V.

2. Хибридна соларна система

 Работи напълно идентично с автономната система, но тази инсталация позволява включването на генератор/мрежа с цел подпомагане. Може да се използва за намаляване на сметките за ток. Тъй като в случай, че фотоволтаичните панели не произвеждат достатъчно енергия и акумулаторите са изпразнени, можем да разчитаме на мрежата / агрегата. Обикновено хибридните системи не се оразмеряват за 100% автономност, а за частична икономия на електроенергия, макар че такава система би могла да намери приложение дори и на полето, където при слаба осветеност агрегат може да поработи за около 1 час, напълно зареждайки акумулаторният блок.

3. Мрежова Соларна система - за собствени нужди

 Работи по следния принцип: Произведената от соларните панели енергия се преобразува от вградения контролер, намиращ се в мрежовия инвертор, след което бива консумирана мигновенно. Например при инсталация със соларна мощност 3 KW и текуща консумация от 4 KW, ние ще закупим от енергото само разликата от 1KW. Минусът на такъв тип система е, че при производство от 3KW и консумация от 2KW, ние ще загубим произведния в повече 1KW, тъй като нямаме акумулатори, в които да го складираме за по-късна употреба. Препоръчително е такъв тип системи да бъдат оразмерявани от професионалисти, за да може тези загуби да се сведат до 0 или минимум.

4. Соларна система за продажба на ток.

 Работи както мрежовата система, но вместо да използваме произведената енергия на мига, то ние я отдаваме/продаване на Енергото. По този начин няма как да се получат никакви загуби. Минусът на такъв тип система е бавната процедура по присъединяване, която може да трае от 4 до 6 месеца, но вероятност за отказ няма, необходимо е единствено търпение. След присъединяване получавате договор за 20 г., което Ви гарантира преференциални цени за изкупуване на произведената от вас електроенергия.

Примерни видове соларни системи, които предлагаме, може да разгледате тук: Соларни конфигурациикато съобразно Вашите желания и изисквания можем да проектираме и изградим всяка една индивидуална система.