С тази статия имаме за цел да ви запознаем с основните правила при изчисляване на необходимата соларна енергия за захранване на консуматорите във вашия кемпер или каравана. Поради факта, че много хора самоинициативно купуват соларни панели, без да са наясно какво точно им е необходимо, отпътуват със своето RV, наслаждават се на новата придобивка и в един момент осветлението и телевизорът изключват. След като се консултират с нас, разбираме, че те са избрали напълно неправилните компоненти и се налага да закупят нови, което винаги им генерира допълнителни разходи. Статията ще ви помогне да се ориентирате какви компоненти ще бъдат най-ефективни за вашите нужди, като въпреки това ви съветваме винаги първо да се консултирате със специалисти, тъй като всеки случай има своите специфики.

 

Преди да започнете да планирате, е необходимо да сте наясно колко ват часа електроенергия ще използвате всеки ден. 

Много хора започват избора на система от „краката за главата“. Казват си: "имам акумулаторна батерия с капацитет от 80Ah, какъв панел би могъл да ми я зарежда?"

Но производителите на батерии препоръчват да използвате 60% от наличния ви капацитет на батерията - така че имаме 48 налични Ah. Защо 60%? Поради факта, че това ще увеличи значително живота на вашите батерии, гарантиращо указаните от производителя брой цикли.
Първата стъпка е да изчислите колко ампера/вата часа използвате дневно. За да направите това, трябва да прегледате внимателно и да изчислите потреблението на всички използвани консуматори. Ако не знаете как да изчислите потреблението на всеки консуматор, който използва електричество, ще трябва да откриете спецификациите (ватовете/напрежение) за всяка крушка, всеки уред и т.н. Повечето опаковки ще съдържат нужната ви информация или често можете да я потърсите онлайн. Като пример, погледнете в долната част на уреда – на показаната снимка виждате кафе-машина.

 

 

Можете да видите, че тя консумира 1425 вата и работи на 220 волта. Ватовете разделени на напрежението = ще генерират използваните ампери за 1 час.

Така 1425 разделен на 220 = приблизително 6,5 амперчаса. Но отделна чаша кафе не отнема час, така че трябва да определите колко време отнема всяка чаша (приблизително 3 минути) и да направите математиката. Ако всеки ден пием по 2 чаши сутрин и 2 чаши следобед, ще имаме 4 чаши кафе на ден по 3 минути на чаша = 12 минути от кафе-машината. Нека да го закръглим, за да е безопасно и да приемем, че използваме около четвърт час за кафе на ден или 1,63 ампера.

 


Инверторният фактор

Всички инвертори са различни, но ВСИЧКИ инвертори губят енергия. В зависимост от избора на вашия инвертор, изразходваната енергия може да нарасне до 2 пъти. Всеки преобразувател има фактор на мощност и КПД, при много нискобюджетни инвертори може да се стигне до съотношение 2:1 – Като в нашия пример вместо нашата кафемашина да консумира 1,63 ампера на ден, тя ще консумира 3,26 Ампера за денонощие. При използването на висококачествен инвертор е възможно това съотношение да стане пренебрежително, осигуряващо ни значително по-ниска консумация на ден. За това, при използване на множество консуматори на 220-230V, винаги избирайте по-качествени инвертори, защото ако направите компромис с тях, ще се наложи използвате на повече или по-големи соларни панели и акумулаторни батерии, а както всички можем да предположим това ще бъде доста по-голяма инвестиция не само в пари, а и в покривно място, което в повечето случаи е доста ограничено.

 

 


Колко ампера на час?

Ето нашата отправна точка - ще трябва да направите свой собствен списък. Обърнете внимание, че трябва да знаете амперите/ватовете на час и приблизителна преценка за колко часа използвате продукта, за да изчислите ежедневната употреба на консуматора. 

По-долу сме дали пример с най-често използваните консуматори и тяхната приблизителна мощност:


LED интериорни светлини: средно 3 светлини по 3 часа всяка по 0.20 ампера час прави 9*0,2 = 1,8 ампер часа 

Водна помпа: между 2,8 - 6,1 ампера в зависимост от използваното налягане - ако приемем средно 4 ампера / час и използваме водното налягане за общо 25-30 минути с душове = 2 ампера на ден

Радио: 3.3 ампера / час: включено за 2 часа / ден = 7 ампера / ден

Кафе-машина: 4 чаши кафе - вижте математиката по-горе = 1,63-1,8 ампера с високо качествен инвертор и около 3,26 Ампера с ниско качествен такъв.

Вентилатори: По-малко от 3 ампера / час - ако е горещо, оставяме вентилатора си 24 часа, защото термостатът управлява цикли и включва и изключва. Така че ползваме някъде между 4-8 часа от 24 = 11 - 22 ампер часа / ден, ако се използва.

 

 

Вентилатор за отдушник за баня: 1.2 ампера / по един час / ден = 1.2 ампер часа

12v TV: 3.3 ампера / час: 2 часа телевизия = 6.6 ампер часа

TV приемник: 1 ампер / час: 2 часа телевизия = 2 ампер часа

Лаптоп компютър: 2 часа / ден 5 ампера / час = 10 ампер часа

 

Така че можете да видите само с основния дневен ток, ние ще използваме средно около 55 ампера на ден, а нашата батерия на 60% е 48 ампера. Тук излиза масовият проблем, купуваме соларен панел, включваме и всичко работи, но в 18:00 всичко изключва, защото избраният от нас акумулатор не успява да осигури необходимата енергия. Ако бяхме направили предварително калкулацията, щяхме да разберем, че на нас ни е необходим значително по-голяма батерия с капацитет от около 130-150Ah, с което щяхме да закупим правилните компоненти.
В следваща статия ще ви запознаем с това, как да изберем най-правилния соларен панел, след като вече сме калкулирали използваната енергия на денонощие и сме избрали своята акумулаторна батерия.